IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси се оцветиха в червено

Цените на петрола се понижиха на фона на силния долар и повишаващата се доходност по държавните ценни книжа

23:33 | 11.10.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските борси затвориха на червено във вторник, след като опасенията, че демократите може да спечелят изборите следващия месец натежаха върху здравния и биотехнологичния сектор, а цените на петрола се понижиха на фона на силния долар и повишаващата се доходност по държавните ценни книжа, съобщава CNBC.

Индексът S&P се понижи с около 1,25% и спадна под 100-дневното си средно ниво на движение от 2138,53 пункта. Здравният сектор приключи с 2,5% надолу, а финансовият бе един от най-зле представилите се.

Бих казала, че разпродаването се дължи на три фактора: силен долар, по-високи лихвени проценти и печалба на демократите“, каза Джон Спаланцани, главен макро стратег в GFI Group. „Биотехнологиите и здравният сектор са надолу най-вече заради опасенията за победа на демократите“.

Nasdaq приключи със спад от около 1,5%, а iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) от около 3,8%. Спадът на IBB се дължеше най-вече на Illumina, чиито акции се сринаха с 24,8%, след като компанията намали насоките си за приходите.

Dow Jones industrial average отчете спад от 267,08 пункта, но леко се възстанови и в крайна сметка завърши с 200 пункта надолу, като UnitedHealth, Goldman Sachs и IBM допринесоха най-много за загубите.

Имате ръст на доходността на ДЦК, имате и поевтиняване на петрола“, каза Робърт Павлик, главен пазарен стратег на Boston Private Wealth. “Като сложите към това и вдигането на долара и поевтиняването на Alcoa след отчета и ето че имате разпродаване“.

Щатският долар се вдигна с 0,74% спрямо кошница от валути, достигайки до най-високото си ниво от 27 юли, след като залозите, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти през декември се засилиха.

Доходността по облигациите също се вдигна, като тези по 2-годишните държавни ценни книжа достигна 0,86%, а по 10-годишните – 1,76%.

Силният долар натежа върху фючърсите върху американския суров петрол, който поевтиня с 1,09% до 50,79 долара за барел.

На пазара на суровините фючърсите върху златото за доставките за декември се понижиха с 4,50 долара до 1255,90 за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Хилари е човека на естаблишмънта, който от 8 години се чуди как да си спасява гъ3ъ с печатане на пари и обезценяване на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
fri
преди 7 години
а долара защо поскъпва?дали защото очакват ДТ президент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
вдигане на лихвите = победа за Тръмп, не за демократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още