IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси затвориха на червено, но Nasdaq записа 7-ми месечен ръст

Разпродажби във финансовия сектор оказаха натиск върху цените на акциите в САЩ

23:48 | 31.05.17 г.
Американските борси затвориха на червено, но Nasdaq записа 7-ми месечен ръст

Американските борсови индекси се понижиха в сряда, след като разпродажби във финансовия сектор оказаха натиск върху цените на акциите, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average падна с около 20 пункта, като книжата на Goldman Sachs допринесоха най-много за понижението. Широкият индекс S&P 500 изтри 0,05 на сто, а финансовият сектор беше най-губещият със спад от 0,8%.

Технологичният индекс Nasdaq composite се понижи с 0,1%.

Според Крит Томас, глобален пазарен стратег в Touchstone Investments, съществуват опасения, че Федералният резерв може да не успее да повиши лихвените проценти още два пъти тази година, както прогнозира по-рано.

"Много хора приеха за даденост, че ще вдигнат лихвите през юни и септември, но вече чувам, че може да е юни и декември", коментира Томас. Освен това, по думите му, американските държавни ценни книжа сочат "съвсем различна среда" от акциите.

Доходността по американските държавни ценни книжа се понижи рязко спрямо нивата от старта на търговията им през 2017 г. В сряда доходността по 10-годишните книжа е близо 2,19%, след като започна годината на ниво от близо 2,5%.

Комал Шри-Кумар, президент на Sri-Kumar Global Strategies, коментира, че спадът при акциите във вторник и сряда отразява "влиянието на неблагоприятни фактори."

"Няма много сигнали, че ръстът на американската икономика ще достигне 3% тази година, реформите на здравната и данъчната система остават в сферата на мечтите и няма проекти, които да се приемат като силно покачване на разходите за инфраструктура", казва той. "Инфлацията остава доста под целта на Фед".

Повод за притеснение за инфлацията даде и т. нар. "Бежова книга" на Федералния резерв- обобщение на икономическите условия в САЩ, която разкри, "че в някои райони се регистрират падащи цени на определени стоки, включително хранителни, облекло и автомобили." Бежовата книга на Фед беше представена в сряда следобед.

Въпреки пониженията от сряда Dow, S&P и Nasdaq са напът да запишат месечни повишения. Nasdaq се повиши с 2,5% през май и записа седми пореден месечен ръст, най-дългата серия от 2013 г. Малко след началото на търговията индексът достигна и рекордно високо равнище.

Dow, S&P и Nasdaq през май

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:00 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още