IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси останаха почти без промяна

Все пак с лек ръст в края на сесията Dow Jones достигна до нов рекорд

21:30 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските индекси останаха почти без промяна

На слабите петролни компоненти на американските борси в петък се противопоставиха по-силните акции на компаниите от потребителския сектор. Заради решението на ОПЕК от четвъртък цените на петрола продължиха да държат под натиск акциите от сектора. С началото на коледния шопинг сезон обаче нагоре потеглиха книжата на компаниите за потребителски стоки. Традиционно сесията след Деня на благодарността е съкратена и продължава само три и половина часа.

Индексът на сините чипове Dow Jones остана почти непроменен, но в края на сесията все пак отчете лек ръст от едва 0,49 пункта до 17 828,24 пункта, а с това достига и нов рекорд. По-широкият S&P 500 падна леко с 0,3 на сто, докато Nasdaq Composite спечели 0,1 на сто и се покачи до годишен връх. 

Nasdaq отчита ръст от 1,7 на сто за седмицата, като това са първите поредни шест седмици с ръст от февруари 2013 г. Индексът отчита и втори пореден месец на зелена територия, но едва седми за 11 месеца (отчете спад през април, докато другите бяха с ръст). 

Dow и S&P 500 отчетоха втори пореден месец на печалби. И двата индекса поддържат шест поредни седмици на ръстове, което е най-силната им серия за годината. Седмичният ръст за Dow е от 0,10 на сто, но за месеца нарастването е от 2,52%.

S&P 500 Energy Sector навлезе в мечи пазар след спад от над 6%, най-големият срив от август 2011 г. Секторът отчете и най-слабата си седмица от над 3 години със спад от над 9%.

„Във фокуса е сривът на цената на суровия петрол“, поясни пазарният анализатор Джаспър Луолър от CMC Markets UK.

Цената за американския петрол WTI се срина в четвъртък с над 6 на сто, а в петък спадът се задълбочи. В резултат акциите на Exxon Mobil се понижиха с 4,2 на сто, а тези на Chevron – с 5,4%.

Още по-силен спад отчитат книжата на специализираните във фракинга компании. Така например акциите на Goodrich Petroleum се сринаха с 34 на сто, а тези на Clayton Williams Energy – с 26 на сто.

За сметка на това търсени бяха книжата на транспортните компании и преди всичко на авиокомпаниите. Пазарните капитализации на Delta Air Lines и на Southwest Airlines се повишиха съответно с 5,5 и 6,5 на сто.

Най-силен ръст на Dow обаче отчетоха акциите на Wal-Mart Stores с ръст от 3,01% до 87,54 долара. Търговците хоноруваха добрия старт на коледния сезон, с който се похвали веригата.  Wal-Mart обяви, че в Деня на благодарността е регистрирал втория най-голям онлайн оборот в историята си. Книжата на Amazon поскъпнаха с 1,6%, тези на Macy’s - с 2,2 на сто.

В САЩ традиционно в последния петък на ноември, т. нар. „черен петък“, се дава началото на коледния сезон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още