IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси записаха най-добрия си месец от 4 години

S&P 500 се повиши с 8,3% през октомври, Dow добави близо 8,5%, а Nasdaq - почти 9,4%

23:21 | 30.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси завършиха търговията в петък на червена територия, но записаха най-добрия си месец от четири години, подкрепени от възстановяване на цените на петрола и надеждите за облекчена парична политика.

Индексите приключиха със загуби в петък, след като се опитаха да задържат повишенията от началото на сесията. Dow Jones industrial average загуби около 90 пункта, като акциите на Goldman Sachs натежаха най-силно на индекса.

Енергийният сектор се повиши с около 0,7%, заличавайки част от по-ранния ръст от над 1%. Секторът поведе печелившите от състава на S&P 500, докато финансовият изостана. Суровият петрол поскъпна с 53 цента, или 1,15%, до 46,59 долара за барел.

„Просто в момента има много несигурност на пазарите”, коментира пред CNBC Крис Гафни, президент „Световни пазари” в EverBank. „Имахме много добър месец след много слабо трето тримесечие. Има известна волатилност и въпроси.”

Основните щатски индекси записаха най-добрия месец от октомври 2011 г. S&P 500 се повиши с 8,3% за месеца, докато Dow добави близо 8,5%. Ръстът на Nasdaq composite за октомври е почти 9,4%.

„Това беше забележителен октомври”, коментира Ник Райх, главен изпълнителен директор на The Earnings Scout.

Той посочва, че от 68-те процента от компаниите от състава на S&P 500, които са публикували отчетите си досега, 72% надхвърлят прогнозите за печалбите, но само 43% имат по-добри приходи от очакванията.

Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 3,33 на сто в рамките на месеца, след като достигна най-високото си ниво от юли от 50,92 долара за барел през октомври.

Доходността по американските държавни ценни книжа остана в близост до скорошните върхове, като тази по 10-годишните е 2,14 процента, а по 2-годишните е 0,74%.

Щатският долар поевтиня с около половин процент спрямо основните световни валути. Еврото е близо до 1,10 долара, а йената се търгува на ниво от 120,66 йени за долар.

Цената на фючърсите на златото падна с 5,90 долара до 1141,40 долара за тройунция.

Европейските индекси приключиха петъчната сесия разнопосочно заради известен натиск от слаби корпоративни отчети, но DAX, CAC и Euro STOXX 600 записаха най-добрия си месец от 6 години.

Повечето индекси на азиатските борси се върнаха към подем в петък, след като Японската централна банка обяви, че оставя програмата си за стимули без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още