IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските пазари реагираха с ръстове на банковите печалби

Технологичният Nasdaq достигна ново рекордно ниво

23:14 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американските акции изпращат седмицата предимно с ръстове, след като тримесечните печалби на най-големите банки в страната увериха инвеститорите, че неотдавнашното рали във финансовия сектор е оправдано, съобщава MarketWatch.

Пазарите са във възходящ тренд от президентските избори през ноември, като по-голяма част от печалбите идват от финансовия сектор, докато инвеститорите залагат, че банките ще бъдат най-големите печеливши от дерегулацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и нарастващите лихвени проценти.

От изборите досега финансовият сектор отчита ръст от близо 20%, а ралито можеше да направи акциите волатилни, ако тримесечните резултати бяха разочароващи.

Индексът Dow Jones industrial average затвори с понижение от 0,03%, което се дължеше най-вече на Wal-Mart.

В същото време Nasdaq composite прибави 0,5%, достигайки нова рекордна стойност и шестото поредно рекордно затваряне през 2017 г.

S&P 500 нарасна с 0,2%, като за ръста допринесоха компаниите от здравния сектор и финансовата сфера.

JPMorgan Chase, Bank of America и PNC Financial – всички те отчетоха по-добри от очакваното резултати.

JPMorgan Chase & Co отчете 24% ръст на печалбата за четвъртото тримесечие. С това банката надвиши прогнозите на анализаторите, тъй като бизнесът ѝ на Wall Street е спечелил от засилената търговска активност след изборите за президент в САЩ.

Друга финансова компания – BlackRock, която е най-голямата корпорация за управление на активи в света – също публикува финансовите си резултати в петък. Печалбата се оказа по-добра от очакваното, подпомогната от ниските разходи и интереса към борсово търгуваните фондове (ETF).

„Очакванията са банките да повишат цената на акциите си предвид прогнозите за по-високи лихвени проценти и фискални стимули“, коментира Ник Рейч, изпълнителен директор на The Earnings Scout.

В сферата на макроикономиката инвеститорите анализираха продажбите на дребно в САЩ, които се повишават с 0,6% на месечна база през декември. Цените на едро през последния месец на годината пък растат с 0,3%, а производствените цени се увеличават с 1,6% през 2016 г.

Доходността по американските държавни облигации се повишава, като по 10-годишните достига 2,393%, а по 2-годишните - 1,197%.

Доларът поскъпна спрямо кошница валути, като едно евро се обменя за 1,064 долара, а курсът на йената е около 114,55 йени за долар.

Златото поевтинява с 4,90 долара до 1 194,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още