IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските законодатели достигнаха до предварителна бюджетна сделка

Споразумението няма да позволи САЩ да изпадне в дефолт и ще предостави скромни увеличения на бюджетните разходи

10:09 | 27.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Лидерите на Конгреса и Белия дом са достигнали до предварително споразумение, което ще предотврати дефолт по дълга на САЩ и ще позволи скромни увеличения на бюджетните разходи през следващите две години, съобщава Financial Times.

Сделка, комбинираща увеличение на лимита на американския дълг със споразумение по бюджета, ще предотврати изпадането в дефолт, което може да разтърси световните пазари, и ще доведе до неочакван ранен край на бюджетните битки по време на мандата на Барак Обама.

Фискалната сделка, която е публикувана в интернет под наименованието „чернова за обсъждане“ от републиканците късно в понеделник, трябва да бъде одобрена и от Камарата на представителите и Сената.

Ако бъде прието през тази седмица, важното споразумение ще сложи драматичен край на мандата на Джон Бейнър като говорител на Камарата на представителите. Очаква се постът му да бъде наследен от Пол Раян в избори за позицията в сряда и четвъртък.

Двамата високопоставени законодатели от двете партии договарят сделката с представители на Белия дом.

Белият дом настоява за бюджетна сделка през тази година, която да предоставя облекчаване на строгите тавани на разходите и да създава стабилна основа за финансирането след президентските избори през 2016 г.

Но едва през последните дни се появи перспективата за предварителна сделка, която ще комбинира бюджетно споразумение с увеличаване на тавана на американския дълг над 18,1 трлн. долара.

По-рано през деня вътрешен източник от Конгреса е заявил, че сделката ще повиши таваните с около 50 млрд. долара през фискалната 2016 г. и 30 млрд. долара през 2017 г., като увеличенията ще се разделят по равно за разходи за защита и за дискреционни вътрешни разходи.

В замяна на широкообхватните повишения на разходите, искани от демократите, предварителната сделка предоставя на републиканците търсените от тях реформи на скъпи държавни социални програми.

Мич МакКонъл, лидер на мнозинството в републиканския Сенат, заяви пред законодателите в понеделник следобед, че „фискалните преговори продължават“. Хари Рийд, високопоставен демократ в Сената, пък каза: „Продължаваме да работим за споразумение по бюджета“.

Белият дом и демократите от Конгреса обвиняват републиканците, че тласкат САЩ към дефолт, като не се съгласяват с по-скорошно повишение на кредитния лимит. В същия момент министерството на финансите предупреждава, че е възможно таванът на дълга да бъде преминат на 3 ноември.

Лидерите на републиканците твърдят, че са съгласни с нуждата от увеличаване на тавана на дълга, но са склонни да гласуват за директно повишаване без допълнителни условия.

Обвързването на увеличение – или отлагане, на кредитния лимит с бюджетната сделка вероятно ще позволи на републиканците да заявят, че са постигнали някои фискални победи, макар че е също толкова вероятно демократите да обявят подобна позиция.

В края на септември президентът Барак Обама подписа сделка, която временно удължава финансирането на федералното правителство до 11 декември.

Последното повишаване на тавана на дълга, което бе прието като закон през 2014 г., запази лимита до март през тази година, когато бе отново установен на 18,1 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още