IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаките в Анкара и Берлин разтревожиха пазарите

Турската лира поевтиня на валутните пазари, а инвеститорите засилиха търсенето на сигурни активи заради геополитическия риск

23:28 | 19.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Индексите на Wall Street приключиха с ръстове в първата за седмицата сесия на фона на активността на инвеститорите в сектори, които не бяха особено популярни през последните седмици, пише CNBC.

В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,2% до 19 883 пункта, S&P 500 добави 0,2% до 2 262 пункта, а Nasdaq се разшири с 0,37% до 5 457 пункта.

Индексът на „сините чипове“ беше подкрепен от акциите на United Technologies и Microsoft, които поскъпнаха с по над 2% в днешната сесия.

От секторите в състава на по-широкия индекс най-силен ръст отчетоха телекомуникационните акции – с малко над 1%, следвани от акциите на компаниите за имоти – почти 1%.

В реч пред новозавършващ випуск студенти председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън коментира, че пазарът на труда в САЩ е най-силен от 10 години насам. Коментарите й обаче не се отразиха толкова динамично на сесията.

Междувременно тази вечер се случиха две атаки, които развълнуваха пазарите. При стрелба в Анкара беше убит руският посланик в Турция Андрей Карлов. В Берлин пък 9 души загинаха, а повече от 50 бяха ранени, след като камион се вряза в коледен базар.

След инцидента в Анкара турската лира поевтиня с 0,6% до 3,526 лири за долар. През тази година турската валута изгуби около 20 на сто спрямо зелените пари, достатъчно голям спад, за да се твърди, че Турция е във валутна криза, коментира икономистът Стив Ханке.

Икономиката на Турция претърпя рязък обрат след опита за преврат от лятото. Брутният вътрешен продукт (БВП) се очаква да отчете първия си спад от 2009 г. на фона на спада на чуждестранните инвестиции.

Опасенията са, че ако несигурността се задълбочи, отливът на капитали ще се засили и това допълнително би усложнило ситуацията в страната.

Доларът поскъпна срещу повечето си конкуренти на валутните пазари, но остана на по-ниски нива спрямо йената, посочва MarketWatch. Доларът се търгуваше на ниво от 117,18 йени за 1 долар, като докосна интрадневно дъно от 118 йени.

Доларовият индекс, който отчита динамиката на зелените пари спрямо кошница от 16 валути, падна с 0,1% до 92,97 пункта. Валутната двойка EUR/USD падна до ниво от 1,0399 долара за едно евро, а паундът се търгуваше на ниво от 1,2406 – 1,2488 долара за една британска лира.

За тази година доларът е поскъпнал с около 4%, като в момента се търгува на най-високо ниво от 2002 г. насам.

Заради инцидента в Турция петролът поскъпна на фона на опасенията за увеличаване на геополитическото напрежение. В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през февруари поскъпна с 11 цента, или 0,2%, до 52,12 долара за барел. Сортът Брент в Лондон поевтиня с 29 цента, или 0,5%, до 54,92 долара за барел.

Доходността по американските държавни облигации отчете най-силния си дневен спад от август заради двата инцидента и след речта на Йелън. Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 5,7 базисни точки до 2,544%, което е най-силният дневен спад от 29 август.

Доходността по 3-годишните облигации падна с 3,2 базисни точки до 1,228%, а по 30-годишните облигации се понижи с 6,6 базисни точки до 3,122%. Търсенето на дългови книжа се засили заради насочването на инвеститорите към по-ниско рискови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Обяснете ми как са разтревожени като индексите са непокътнати а златото спада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 7 години
А разтревожени *** нали машините немат чуства бе? Пък и борсите си се помпят без причина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още