IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите отвъд Океана почти забравиха за Brexit

Трети пореден ден на ръстове за Wall Street, като инвеститорите не обърнаха внимание на спада в цените на петрола

23:26 | 30.06.16 г. 1
Борсите отвъд Океана почти забравиха за Brexit

Със силен ръст приключват месеца фондовите пазари в САЩ, като основните индекси почти изтриха загубите, натрупани в дните след обявяването на резултатите от допитването за европейското бъдеще на Великобритания.

В сряда Dow Jones записа ръст от 300 пункта и така намали с 80% загубите от Brexit, съобщи CNBC. Днес тенденцията продължава - стойността на индекса на сините чипове се повишава с малко над 230 пункта до 17 829,99 пункта. Това представлява ръст от 1,33%. Подкрепа на стойността на индекса оказа търговията на 3M и IBM. 

Анализатори коментират още, че пазарите са приели, че излизането на Великобритания от ЕС няма да е "краят на света", допълва още CNBC.

В първите две сесии, след като бяха обявени резултатите от допитването в Обединеното кралство, обаче само Dow Jones изтри почти 900 пункта от стойността си. Сега на индекса му остават да преодолее още 90 пункта и да се върне до нивата преди обявяването на резултатите от британския референдум.

Dow Jones приключва второто тримесечие на годината с ръст от 1,7 на сто, изчислява Market Watch.

Широкият S&P 500 добави 1,36% към стойността си и финишира последната сесия за месеца на ниво от 2 098,86 пункта. За второто тримесечие индексът е на зелена територия - с ръст от 1,2 на сто. До нивата отпреди Brexit остават още 20 пункта. 

За Nasdaq увеличението днес е в рамките на 1,33% до 4 842,67 пункта, но тримесечието завършва със спад от 0,5%.

Сред големите печеливши днес е Hurshey, чиито акции поскъпнаха с почти 17% до 113,49 долара за брой след новината за водени преговори по оферта за изкупуване, отправена от Mondelez.

Търговците не обърнаха внимание на спадащата цена на петрола. Лекият суров петрол поевтиня с над 3% до 48,33 долара за барел. Европейският сорт Brent загуби 1,8 на сто от цената си и финишира сесията на ниво от 49,68 долара за барел. И двата сорта обаче отчитат повишение през второто тримесечие - в рамките на над 25%.

За британския паунд престоящото излизане от ЕС носи значителни загуби. Валутата записа най-голямия си тримесечен спад от началото на финансовата криза насам. През второто тримесечие паундът загуби почти 8% от стойността си. Сесията приключи при 1,3244 долара за един паунд. Единната европейска валута се стабилизира и повишава стойността си спрямо паунда - до 83,62 пенса за едно евро. В сряда обменният курс беше 82,71 пенса за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Alee
преди 7 години
Малко лашкане надолу нагоре на всички е нужно, така парите отиват в силните и знаещи какво правят ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още