IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брет Райън, Deutsche Bank: Действията на Фед бяха плахи

Забавянето на продажбите на дребно в САЩ през последните месеци е притеснително, смята икономистът

20:17 | 17.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Действията на американската централна банка (Фед) са плахи. Това мнение изказа Брет Райън, главен икономист на Deutsche Bank за САЩ, в ексклузивно интервю за предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Фед ще продължи внимателно да наблюдава международните финансови условия, а като цяло действията от Китайската централна банка и благоприятното действие за пазара от страна на Фед, печелейки още малко време, ще доведат до стабилизация на финансовите пазари.

„Това би трябвало да трае няколко месеца, но зависи от данните дали тези мерки ще имат положителен ефект върху глобалните икономики“, каза още Райън. 

„Ако погледнете къде бяха цените на петрола и акциите по време на заседанието на Фед през декември, бихте си казали, че нищо не се е променило. Междувременно обаче имаше голяма волатилност. Отчасти това се дължеше на по-слабите данни от страна на САЩ. Това, което е по-притеснително обаче, е забавянето на продажбите на дребно в последно време. Намалява темпът на нарастване на потребителските разходи, основен двигател на растежа в САЩ. Забавеният растеж на потребителското харчене вероятно е една от причините Фед да намали очакванията си за паричната политика“, заяви още икономистът. 

По думите му би било невероятно Фед да отпише част от американските облигации в баланса си.

„Що се отнася до това колко време ще поддържа баланса си раздут, в момента текущите очаквания са, че Фед ще започне да намалява баланса си доста след повишаването на лихвите или през втората половина на 2017 г.“, каза още  Брет Райън.

По-рано също в ефира на Bloomberg TV Bulgaria темата коментира и Карл Рикадона, главен икономист на Bloomberg Intelligence за САЩ. "Вчерашното заявление на Фед показа, че паричните власти приемат потенциално силния ефект от затягането на финансовите условия по-рано през тази година. Това е повторение на сценария, който видяхме в края на лятото през 2015, когато китайците обезцениха валутата си. Фондовият пазар се олюля, финансовите условия се затегнаха, а това рефлектира върху икономиката", заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още