IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit предизвика опасения в САЩ около трансатлантическите финансови регулации

Потенциален кандидат за вицепрезидент на САЩ предупреди за завръщане към „закърпени“ глобални правила

10:18 | 29.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският вот за излизане от Европейския съюз хвърля съмнения върху инициативите на САЩ и ЕС да хармонизират трансатлантическите регулации. Представител на демократите в САЩ и потенциален кандидат за вицепрезидент предупреди за завръщане към „закърпени“ глобални правила, съобщава Financial Times.

Преминаването към координирани правила и надзор е от централно значение за засилването на глобалната финансова устойчивост след кризата от 2008-2009 г. Перспективата Великобритания да напусне ЕС обаче предизвика опасения във Вашингтон, че страната и останалата част от Европа ще поемат в различни посоки.

Шеръд Браун, сенатор, за когото се говори, че може да бъде кандидат за вицепрезидент с Хилари Клинтън и е топ демократ в банковата комисия към Сената, заяви за Financial Times: “Икономическата несигурност по света още веднъж напомня за важността от силен и устойчив финансов сектор в САЩ и извън страната“.

„Не можем да си позволим да се върнем към закърпените правила отпреди кризата, които позволиха на финансови институции като AIG да избегнат контрола и често настройваха институциите една срещу друга в надпревара към дъното“, коментира той.

Американските представители смятат, че Великобритания има подобна позиция и сила в обсъжданията на финансовите регулации и я използват като проводник, за да гарантират, че позициите им ще бъдат чути в дебатите в ЕС. Тази роля бе илюстрирана от Джонатан Хил – британският еврокомисар по финансовите въпроси, чиято бърза оставка през уикенда предизвика редица оплаквания във Вашингтон.

Безпрецедентната хармонизация на трансатлантическите правила и практики от финансовата криза насам обхваща финансовия сектор, включително стандарти за капитал на банките, изисквания за ликвидност, търговия на деривати, клирингови къщи и ликвидация на фалирали институции.

Хийт Тарбърт, партньор във Вашингтон в правната фирма Allen & Overy, също казва: „Смятахме Великобритания за полезна при убеждаването на останалите европейски страни в определен начин на възприемане на нещата. Липсата на Великобритания на масата на ЕС в защита на позиции от взаимен интерес със сигурност е негативна страна вследствие на Brexit”.

Едно от американските опасения е, че заради липсата на Великобритания етосът на свободния пазар ще избледнее, тъй като френско-германските интереси доминират в процеса на взимане на решения в Европа.

Друго опасение е, че ако условията по излизането от ЕС отнемат правото на Ситито да обслужва клиенти от ЕС, то британските централни банкери може да предприемат по-небрежен регулаторен режим, за да убедят поне някои компании да останат.

Според Тим Маса, председател на Комисията за търговия с фючърси върху суровини, опасенията за обратен завой по отношение на хармонизацията на регулациите е ненужна.

„Работя с гуверньора [на централната банка] Марк Карни и заместника му Джон Кънклиф, както и с ръководството на Комисията за финансов надзор, и смятам, че всички те са изключително отдадени на тези реформи. Така че – не, не се страхувам от това“, казва той.

Той отбелязва, че много ключови следкризисни реформи са дошли не от връзката между ЕС и САЩ, а са били договорени на по-високо ниво от страните в Г20. Освен това те често са били развивани от Базелския комитет за финансов надзор и базирания в Базел Съвет за финансова стабилност, който е част от ЕС.

„Просто ще кажа, че по отношение на работата ни с Европа, включително с Великобритания, най-вече по регулациите за дериватите, както и по устойчивостта и възстановяването, очаквам да продължим в същата посока“, допълва Масад.

Още за последиците от британския вот четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Смятахме Великобритания за полезна при убеждаването на останалите европейски страни в определен начин на възприемане на нещата. Липсата на Великобритания на масата на ЕС в защита на позиции от взаимен интерес със сигурност е негативна страна вследствие на Brexit.Изтърваха пудела...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още