IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron се върна към печалба през последното си тримесечие

Енергийната компания отчете добри резултати след намаляване на разходите на фона на трудната ценова среда

18:24 | 27.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Енергийната компания Chevron се завърна към печалба през последното тримесечие след намаляване на разходите на фона на трудната ценова среда, съобщава Wall Street Journal.

Въпреки това печалбата остава доста под оценките на анализаторите, а акциите на втората по големина енергийна компания в САЩ поевтиняха с 2,9% преди отварянето на пазара до 113,13 долара.

Главният изпълнителен директор Джон Уотсън заяви, че резултатите отразяват ниските цени на петрола и природния газ през годината.

„Отговорихме агресивно на тези условия, намалявайки капитала и оперативните разходи с 14 млрд. долара“. Той добави, че компанията трябва да покаже по-добра печалба и по-балансирани парични потоци през 2017 г. заради продължаващите икономии и контрол на разходите, както и заради допълнителните приходи от очаквания ръст на производството.

Компанията повиши годишния си дивидент за 2016 г. за 29-та поредна година. Chevron повиши дивидента си за четвъртото тримесечие с един цент, или 0,9%, до 1,08 долара за барел.

През последната година средната цена за продажбата на барел суров петрол и природен газ от компанията е била 40 долара, което е над 35-те долара за същия период на предишната година.

Поставена под натиск от продължителния спад на цените на петрола, намалили рентабилността, базираната в Сан Рамон, Калифорния, компания понижи разходите. Chevron заяви, че ще съкрати 8000 работни места – около 12% от работната сила, и ще премахне милиарди долари от бюджета на капиталовите разходи, за да се справи с пазарните условия.

За периода до края на декември Chevron отчете печалба от 415 млн. долара, или 22 цента на акция, спрямо загуба от 588 млн. долара, или 31 цента на акция, през предишната година. Това обаче се оказа доста под прогнозата на анализаторите в анкета на Thomson Reuters за 64 цента на акция.

Приходите са се увеличили със 7,7% до 31,5 млрд. долара, което е над оценките за 30,3 млрд. долара.

Печалбата от дейностите с рафиниране се е сринала с 65% до 357 млн. долара през последното тримесечие.

Бизнесът с проучвания и сондаж в САЩ обаче се е върнал към печалба от 121 млн. долара след загуба от 1,95 млрд. долара на годишна база. Това се дължи основно на по-ниските разходи за амортизация, проучвания и оперативни разходи и по-високо производство на суров петрол и природен газ.

Конкурентът Exxon Mobil Corp. - най-голямата петролна компания в САЩ, ще представи отчета си през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още