IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за износа на Китай притиснаха и американските акции

Доларът поевтиня срещу основните си конкурени на валутния пазар заради помрачените перспективи пред световната икономика

23:28 | 13.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Индексите на Wall Street приключиха сесията с понижения заради по-лошите от очакваното данни от Китай. S&P и Nasdaq затвориха на най-ниско ниво от месец насам, но все пак са далеч от най-ниските стойности, постигнати по-рано през годината, пише MarketWatch.

Инвеститорите продължават да оценяват и възможностите за увеличаването на лихвите в САЩ през декември.

В края на сесията Dow Jones се понижи с 0,25% до 18 098 пункта, S&P 500 изтри 0,31% до 2 132 пункта, а Nasdaq записа спад от 0,49% до 5 213 пункта.

В началото на сесията индексите отчитаха и по-дълбоки загуби, но компенсираха част от тях на фона на ръста на цените на петрола в днешната сесия, допълва CNBC.

На индекса на “сините чипове” най-силно натежаха акциите на Chevron, които поевтиняха с 1,33%, и на Goldman Sachs Group, които изтриха 1,1%.

От секторите в състава на широкия индекс най-силен натиск оказаха акциите на финансовите компании, които поевтиняха със средно 1,1%, и акциите на енергийните компании, които изгубиха 0,66%. Същевременно най-силно поскъпнаха акциите на компаниите доставчици на комунални услуги – с 1,26%, и на имотните компании – с 0,52%.

Днес стана ясно, че китайският износ се е сринал с 10 на сто през септември в доларово изражение, а вносът се е свил с 1,9%. В тази връзка анализатори коментират пред CNBC, че слабата глобална търговия не би трябвало да е изненада за никого, както и че тези данни показват действителната картина.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол поскъпнаха с 26 цента (0,5%) до 50,44 долара за барел, след като правителствените данни на САЩ показаха, че запасите от суров петрол нарастват в края на август, но и че производството е намаляло до най-ниско ниво от две години.

В Лондон декемврийските контракти на европейския бенчмарк Брент поскъпнаха с 22 цента (0,4%) до 52,03 долара за барел.

Доларът поевтиня днес срещу основните си конкуренти на валутните пазари заради разочароващите данни от Китай. Възходящото му движение обаче като че ли е на прага на изчерпването си заради помрачените перспективи пред световната икономика.

Доларовият индекс, който отразява динамиката на зелените пари срещу шест световни валути, се понижи с 0,4% до 97,56, след като вчера достигна най-високата си стойност от март насам.

Доларът се търгуваше на ниво от 103,59 йени в сравнение със 104,29 йени в сряда. Спрямо еврото зелените пари се котираха на ниво от 1,1053 долара, а спрямо паунда – на ниво от 1,2251 британски лири.

Цената на златото приключи с ръст от 0,41% до 1 258,9 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
scott
преди 7 години
толкова е логично.....изхвърляш хора от пазара, гоуемите се прават на супергоуеми, печеливши и щастливи! Обаче, в един момент, БИОМАСАТА дърпа сичките надолу. От една страна правиш продукти и развиваш "пазар" за презадоволени и капризни "консуматори", а от друга убиваш масата със нечесна и неразбираема за тех игра. Ми кво очаквате да се случи след СМЪРТТА на спеситтелите? Аз очеквам: край на разновесието, перфектната буря, смърт и на кредиторите....ПЛАЩАЙ СИ ЗА ГЛУПОСТТА ДА СЛУШАШ ФЕД ЗА АВТОРИТЕТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още