IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за трудовия пазар окрилиха Wall Street*

Всички водещи индекси в Ню Йорк на на зелена територия

19:11 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След значително по-добрите от очакванията данни за пазара на труда в САЩ американските водещи борси стартираха търговията за последния ден на седмицата с ръстове.

Индексът на сините чипове Dow Jones добавя 0,9 на сто към стойността си до 18 510 пункта, по-широкият индекс S&P-500 скача с 0,8 на сто до 2181 пункта, а индексът на технологичните дружества Nasdaq печели 1,1 на сто до 5222 пункта, предава MarketWatch.

По-рано през деня стана ясно, че работодателите в САЩ са добавили 255 хил. нови назначения през юли, които далеч надвишават прогнозите на пазара за ръст от 185 хил. работни места. Все пак данните са под нивото от юни, когато са били назначени 292 хил. нови служители, показват данни на Министерството на труда. Статистиката за юни е ревизирана нагоре. Това е поредното доказателство, че фирмите продължават да наемат много работници и служители, въпреки че икономиката се движи на по-ниска скорост.

Развитието на пазара на труда рисува една оптимистична картина за най-голямата икономика на света, но засега не причинява опасения за ново вдигане на лихвите, смятат повечето пазарни участници. 

„Ръстът на американската икономика бе твърде слаб през последното тримесечие, за да се осъществи ново повишение на лихвите“, заяви пред DPA Томас Гитцел, главен икономист на VP Bank от Лихтенщайн. Освен това тепърва трябва да се преосмислят последиците от американските президентски избори. „Може би Федералният резерв ще реши въобще да не променя лихвите през тази година“, добави Гитцел.

Търговският дефицит на САЩ пък скочи с 8,7% през юни, достигайки 10-месечен връх от 44,5 млрд. долара, което се дължи на по-високата цена на петрола и по-големия внос на потребителски стоки  като мобилни телефони и лекарства.

По отношение на отделните компоненти във фокуса са някои фармацевтични компании. Книжата на Merck & Co поскъпват с 6,9 на сто, след като конкурентът Bristol-Myers Squibb не успя да постигне успех по отношение на изследванията на важен медикамент. Книжата на Bristol Myers се сриват с цели 17 на сто.

Акциите на производителя на кетчуп Kraft Heinz поскъпват с 5,3 на сто. Компанията отчете по-добри от очакванията финансови данни.

Спад от 12,6 на сто отчитат книжата на FireEye. Специалистът по софтуер за кибер сигурност сви своята прогноза за годишните си резултати и обяви план за съкращаване на работни места.

Книжата на Netflix скочиха със значителните 3,81 на сто, което на пазара се обяснява със спекулации за оферта за придобиване от страна на китайския онлайн търговец Alibaba.

Акциите на социалната мрежа за кариерно развитие Linkedin се повишават с 0,20 на сто след публикуването на данните за последното тримесечие. Изправеното пред придобиване от Microsoft дружество попадна по-дълбоко в зоната на загубите, пада и броят на потребителите. Но резултатите надминаха очакванията на анализаторите. Microsoft обяви през юни, че ще купи LinkedIn за 26,2 млрд. долара, като твърди, че социалната мрежа може да подкрепи нейните софтуерни предложения. За LinkedIn сделката е възможност да насърчи растежа си чрез достигането до по-голямата база от клиенти на Microsoft.

*Актуално към 18,30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още