IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DowDuPont може да се роди още през август

Сделката ще създаде гигант с борсова стойност от 150 млрд. долара

10:47 | 05.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските гиганти от химическата индустрия Dow Chemical и Dupont възнамеряват да приключат сливането си още до края на този месец. Конкурентите на германския BASF заявиха, че са изпълнили всички условия и са получили нужните одобрения от властите, предава Ройтерс.

Обявената още през 2015 г. мегасделка по сливането, която ще създаде лидер на пазара с над 150 млрд. долара (127 млрд. евро) борсова стойност, ще бъде завършена на 31 август. След това акциите на новата компания ще се търгуват с борсов код DWDP. 

Новата компания ще се казва DowDuPont и ще има две централи - в Мидланд (щата Мичиган) и в Уилмингтън (щата Делауер).

В рамките на 18 месеца след сливането DuPont и Dow планират разделяне на три отделни, публично търгувани компании, които да се занимават със земеделие, материалознание и производство и продажба на специализирани продукти.

През юни концерните получиха безусловна „зелена светлина“ от американските антикартелни власти. Одобрението от страна на САЩ следва „зелената светлина“ от ЕК през март, след като DuPont се съгласи да се откаже от част от дейността си в областта на пестицидите, включително и научноизследователската и развойната дейност.

Опасенията на Комисията, която стартира антитръстово производство за сделката през август миналата година, са свързани с по-слаба конкуренция в цените и избора на няколко пазара за пестициди. ЕК смяташе, че сливането може да застраши развитието на иновациите в бъдеще, тъй като в света има само пет играча, които са замесени в научно-изследователска дейност в сектора.

Китайското икономическо министерство също одобри сделката при някои условия. Властите в Бразилия и Индия одобриха сделката, докато решението на Канада все още предстои. Компаниите заявиха, че „работят конструктивно“ с регулаторите в останалите юрисдикции. 

Плановете за сливането предизвикаха опасения сред земеделски стопани и екологични активисти, които смятат, че комбинираният контрол върху пестицидите и пазарите на семена може да увеличи цените за земеделските производители.

Dow Chemical и Dupont не са изключение в бранша със сливането си. Китайският държавен концерн ChemChina вече погълна конкурента Syngenta от Швейцария за 43 млрд. долара.

Освен това търгуваният в Dax германски концерн Bayer придоби американския специалист в изкуствени семена Monsanto за 66 млрд. долара. Сделката обаче все още не е одобрена от всички власти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още