IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естер Джордж: Данните за икономиката в САЩ подкрепят повишаване на лихвите

Според председателя на Фед за Канзас Сити е време да се продължи процеса на нормализиране на лихвените проценти

20:32 | 25.08.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Управителят на Федералния резерв за Канзас Сити Естер Джордж заяви, че пазарът на труда в САЩ, който се доближава до пълна заетост, и инфлацията, която все повече върви към целевата на централната банка, би трябвало да доведат до по-високи лихвени проценти, съобщава Bloomberg.

“Мислех, че е време да продължим с процеса на нормализиране на лихвените проценти“ през юли, каза Джордж в интервю за Bloomberg Television от четвъртък. „Когато погледна къде сме на пазара на труда, когато погледна инфлацията и прогнозата ни за нея, мисля, че е време да продължим“.

Джордж гласува против на срещата на Федералната комисия за отворения пазар през юли, след която бяха запазени основните лихвени проценти в диапазона 0,25%-0,50%, тъй като предпочиташе повишение. Макар че все още иска по-високи лихвени проценти, тя заяви, че позицията ѝ може да се промени от икономическите данни преди срещата на 20-21 септември.

„Какво ще се случи на срещата през септември – ще трябва да изчакаме и да видим дали нещо ще се промени“, каза Джордж в интервю от Джаксън Хол, Уайоминг, където председателят на Фед за Канзас Сити провежда годишен симпозиум от четвъртък до неделя.

„Не мисля, че ще имаме нужда от високи лихвени проценти. Не мисля, че ще имаме нужда да охлаждаме икономиката по някакъв начин“, каза тя. „Но мисля, че ще бъде подходящо да започнем процес на продължаване на това нормализиране“.

Според Джордж има показатели, че инфлацията нараства, докато пазарът на труда се затяга. „Отчитаме заздравяване на инфлацията“ като индексът на потребителските цени показва ръст, каза тя. „Има възможност да се започне премахване на облекчената политика“.

Председателят на Фед Джанет Йелън трябва да говори на конференцията в петък на тема „инструментариум по паричната политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Знам да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
A abdulah, ти знаеш ли какво е прав и обратен курс????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
да къпъл, май френд, датс гоинг то 1.05 из EUR/USD, нот USD/EUR. Итс тайм то лърн а литъл бит файнънс, нот онли америкън лангуйдж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
Tyrista
преди 7 години
sure rate hike in recent months, parity for the couple USD/EUR or at least 1.05 short term.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още