IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще плати най-малко 12,2 млрд. долара на банките през 2016 г.

Сумата може да нарасне до 23,1 млрд. долара, ако централната банка на САЩ вдигне лихвите четири пъти догодина

14:51 | 26.12.15 г. 1
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 2016 г. Федералният резерв на САЩ (Фед) ще плати най-малко 12,2 млрд. долара на американски и чуждестранни банки, за да пазят парите, създадени посредством програмите за количествени улеснения. Ако Фед повиши още лихвите, както се очаква през следващата година, сумата може почти да се удвои до 23,1 млрд. долара, пишат Yahoo Finance и Bloomberg TV Bulgaria.

От 2008 до 2015 г. Фед изкупи облигации за над 4 трлн. долара с цел стимулиране растежа на икономиката. Пазарите реагираха подобаващо, демонстрирайки тясната взаимовръзка между S&P 500 и растежа на баланса на Федералния резерв, дошъл чрез покупките на облигации.

За да се избегне рязко разпространение на огромните суми пари в икономиката, което да причини инфлация, Фед плаща на банките лихвен процент от 0,5 процентни пункта над пазарния за техните „дигитални“ пари, които съхраняват при него. В момента банките държат 2,5 трлн. долара във Фед и получават обща лихва на ден от 34,5 млн. долара.

Фед вече изрази намерението си да повиши лихвите през 2016 г., като анализаторите очакват от 2 до 4 покачвания. Ако приемем, че Фед повдигне ставките 4 пъти – по веднъж на всяка от срещите си, които са последвани от пресконференция, плащанията към банки в края на 2016 г. ще възлизат на 103,6 млн. долара на ден.

В допълнение към плащането на лихви върху резервите Фед провежда и дневни търгове за „източване“ на пари от икономиката. Тези обратни репо операции предоставят лихва от 0,25% и са на средна стойност 154 млн. долара на ден от 16 декември насам, когато Фед повиши лихвите.

След 6 години на нулеви лихвени проценти Фед се намира на неизследвана територия. Никога преди централна банка не се е опитвала да повиши лихвите, след като преди това е предоставила толкова стимули и е разширила своя баланс до такава степен.

Наследството на експеримента с количествените улеснения е по свое му щедрост към банките и фондовете, което вероятно ще коства на американската държава около млрд. долара през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
""Централната банка на САЩ""...........??/.............????????И да уточним чия собственост е и Корпорация САЩ и всичко си идва на мястото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още