IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как се представят борсите в САЩ в изборни години?

От историческа гледна точка индексът S&P 500 е приключвал на зелена територия в 82% от годините с избори за президент

19:32 | 05.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Само след няколко седмици ще се проведат едни от най-противоречивите избори в историята на САЩ. Независимо дали надпреварата ще приключи с Клинтън или Тръмп като президент, трудно е да предвидим потенциалните последици, които изборите през 2016 г. ще имат върху пазарите, коментира Visual Capitalist.

Междувременно инвеститорите се чудят как да се позиционират най-добре, как би могло да се отразят изборите върху портфейла им и как могат да се предпазят от евентуални рискове.

Добрата новина за инвеститорите е, че от историческа гледна точка пазарът се е представял добре през изборни години, като индексът S&P 500 е приключвал на зелена територия в 82% от случаите.

Лошата новина? Това очевидно не са нормални избори.

Графиката днес визуализира данни от Fisher Investments, за да покаже как се е представял S&P 500 в исторически план през години на избори в САЩ, както и по време на мандатите на избраните президенти.

Макар че годината с избори (четвъртата поред) има положителна възвръщаемост в 82% от случаите, нещата очевидно се променят, когато разгледаме сегашната ситуация.

Клинтън и Тръмп са двамата най-нехаресвани кандидати в историята, а кандидатите от други партии, като Гари Джонсън, Джил Щайн и Евън МакМълин, са с доста добри резултати в социологическите проучвания в някои щати.

Някои смятат, че Тръмп като президент е гаранция за изключително волатилни пазари, докато според други кандидатът на демократите също носи голям пазарен риск. Междувременно има всякакви странни хипотетични ситуации, които могат да се появят и които вероятно ще създадат главоболия на трейдърите.

Един от тези рискове бе подчертан от Нейт Силвър в началото на октомври. Той включва победа на Гари Джонсън в собствения му щат Ню Мексико (където печели 24% от гласовете в социологическите проучвания) и в същото време загуба и за Тръмп, и за Клинтън в Избирателната колегия. Вероятността е малка, но все пак съществува.

Без значение как ще се оформят резултатите, тази изборна година ще има дълготрайни последици за всички пазарни участници и вероятно трейдърите ще научат доста уроци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още