IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Възстановяването на американската икономика стъпва на здрави основи

Председателят на Фед очаква лихвите в САЩ да тръгнат нагоре още тази година

09:52 | 11.07.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	&bdquo;Въпреки че пазарът на труда се подобри, той все още не се е възстановил напълно&ldquo;, посочи Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

„Въпреки че пазарът на труда се подобри, той все още не се е възстановил напълно“, посочи Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Възстановяването на американската икономика стъпва на здрави основи и би трябвало да укрепне в следващите години. Това каза председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън, като отново изказа аргументи за вдигане на краткосрочните лихвени проценти до края на тази година, пише Financial Times.

Йелън даде подробна оценка за представянето на Америка, посочвайки, че пазарът на труда тепърва трябва да се възстановява напълно и че напредъкът по увеличаване на инфлацията към целта от 2% е бавен.

Въпреки че растежът в еврозоната се подобри, ситуацията в Гърция остава „неразрешена“, а това създава несигурност относно прогнозите, добави тя. Йелън говори и за ниските инвестиции на бизнеса и бавното възстановяване на жилищния пазар.

Въпреки това председателят на Фед отново повтори очакванията си, че възстановяването на щатската икономика ще бъде достатъчно за централна банка, за да повиши лихвите по федералните фондове за пръв път от 2006 г. по някое време през второто полугодие на 2015 г.

„Считам, че в даден момент по-късно тази година ще бъде удачно да предприемем първия ход към вдигането на лихвите по федералните фондове и така да започнем нормализирането на паричната политика. Но искам да подчертая, че ходът на икономиката и инфлацията остава доста несигурен, а евентуални неочаквани развития биха могли да забавят или забързат тази първа стъпка“, каза Йелън в реч по време на посещение в Кливланд.

Председателят на Фед не говори за последните шокове на китайските пазари и не ги посочи като рисков фактор. Последните турбуленции в Европа и Китай увеличиха спекулациите сред някои инвеститори, че Фед може да отложи вдигането на лихвите най-рано за след септември, докато тази седмица Международният валутен фонд отново призова централната банка да изчака до 2016 г. преди да натисне спусъка.

Американските централни банкери са доста разединени по отношение на това кога да направят първата стъпка, като някои от тях призовават за едно или две повишения тази година, а други – за нито едно.

Йелън не назова конкретен месец за първия ход, но предположи, че последните развития на американската икономика са позитивни. Увеличеното наемане на персонал би трябвало да подкрепи ръста на потреблението, коментира тя, като приветства последните данни за по-високите продажби на дребно и покупки на автомобили като индикации за ускоряване на потребителските разходи.

Високите цени на имотите и на акциите увеличават нетното благосъстояние на домакинствата, което също подкрепя разходите, докато влиянието на по-ниските държавни разходи отшумява, заяви Йелън.

Въпреки че растежът на работните заплати очевидно отсъства през по-голямата част от възстановяването на САЩ, Йелън каза, че са налице „известни колебливи сигнали за ръст на работните заплати“, което може да се приеме за сигнал, че целта за пълна заетост ще бъде постигната скоро.

Ръстът на работните заплати обаче може да бъде задържан от слабата производителност на труда, предупреди Йелън. И докато безработицата спадна до 5,3% тя не обхваща неизползвания обем на пазара на труда. Например, доста хора не търсят работа, защото не виждат добри работни предложения, а една по-силна икономика би привлякла някои от тях обратно на пазара на труда, посочи тя.

Броят на хората, които работят на непълен работен ден поради това, че не могат да си намерят работа на пълен, също е по-висок отколкото би бил при наличието на пълна заетост, смята Йелън.

„Въпреки че пазарът на труда се подобри, той все още не се е възстановил напълно“, каза тя.

Напредъкът по отношение на инфлацията също е бавен. Ниската инфлация се дължи както на по-скъпия долар, който натисна вносните цени, така и на по-ниските цени на горивата.

„Като цяло този негативен натиск изглежда, че утихва“, смята председателят на Фед. Въпреки че отслабването на активността заради по-високия долар и спадащите цени на петрола следва да отшуми, Йелън заяви отново, че очаква „умерен“ икономически растеж.

„Гледайки напред, смятам, че много от фундаменталните фактори, стоящи в основата на икономическата активност в САЩ, са солидни и би трябвало да доведат до известно повишение на темпото на икономическия ръст в следващите години“, прогнозира централният банкер.

„Очаквам, че заетостта ще продължи да се разширява, а безработицата – да продължи да намалява“, отсече Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Тръгнат ли отече им борсата .... :)) ще ми е интересно на 4 трлн. напечатани какви лихви и как ше ги платат с кво освен с още печатане без покритие .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''Всяко вдигане на лихвите означава рецесия и незнам тези от неукост ли го правят или умишлено с някаква форма на олигофрения с психопатии Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments Статията на амер.журналист е прекрасна - http://darikfinance.bg/***/116347#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
Какво щяха да правят маймуните, ако нямаше кой да им помага постоянно! Кой друг можеше постоянно да им променя условията на средата така, че първо те да са засилено благоприятни, а после обратно, след което сам той пак да ги спаси? Но разбира се, за да остави у тях елемент на личностно развитие, - накрая им казва в очите, че сами са си виновни! А всъщност, те са виновни единствено, поради избора им да са маймуни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още