IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът Dow Jones с ръст от над 150 пункта на Wall Street*

Акциите на американските борси се търгуват с повишение заради доброто представяне на сектора за търговия на дребно

17:36 | 20.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските борси се търгуват с повишение в петък, подкрепени от ръста на акциите на търговците на дребно. В същото време инвеститорите следят внимателно коментарите на централните банкери, които допълнително подкрепя мнението за различните посоки, по които поемат паричните политики в Европа и САЩ, съобщава CNBC.

Dow Jones industrial average отчете ръст от над 150 пункта в сутрешната търговия до 17 886,32 пункта, след като акциите на Nike за кратко скочиха с повече от 5%. В търговията в рамките на деня индексът се присъедини към S&P 500 и Nasdaq composite, които са на положителна територия за годината. 

Технолочният Nasdaq записва ръст от 0,6% в ранните часове на търговията до 5 105,13 пункта. За S&P 500 увеличението също е в рамките на 0,6 на сто до 2 094,33 пункта.

Производителят на спортни облекла и обувки Nike повиши дивидента си с 14% след затварянето на борсата в четвъртък, обяви сплит на акциите в съотношение 2 към 1, както и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 12 млрд. долара.

Секторът с неосновни потребителски стоки отчита ръст от 1%, с което поведе в индекса S&P 500, подпомогнат от Ross Stores и други търговци на дребно, както и ог някои окуражителни финансови отчети от сектора.

Наистина се отчита промяна в усещанията на американските потребители всяка седмица“, казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Разочароващите резултати от Macy's и Nordstrom от миналата седмица повлияха негативно на акциите.

Основните индекси са напът да приключат седмицата с ръстове от до 2,5%, след като акциите завършиха с леки спадове в четвъртък.

„Мисля, че пазарът наистина е в ничия земя, ако трябва да бъда честен. Има много неизвестни“, казва Питър Бууквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ е на ниво от 2,2377%, а тази по 2-годишните облигации – на 0,8927%.

На пазара на суровините фючърсите на американския суров петрол за декември поевтиняха с 54 цента до 40 долара за барел, а тези на петрола Брент поскъпнаха с 9 цента до 44,27 долара за барел.

Фючърсите на златото отбелязват ръст от 4,30 долара до 1082,20 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още