IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът S&P 500 затвори на най-високото си ниво тази година

Енергийният сектор в широкия измерител отчете над 1,5% повишение и най-добрата си сесия от април насам

23:21 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борсовата сесия на американските фондови пазари приключи с повишения, като енергийният сектор поведе на фона на поскъпването на петрола.

Широкият индекс S&P 500 се задържа над психологическата граница от 2 100 пункта и затвори на най-високото ниво тази година. Енергийният сектор отчете над 1,5% повишение и най-добрата си сесия от април насам. Единствените сектори на червена територия бяха компаниите за комунални услуги и телекомите.

Речта на Джанет Йелън по-рано сигнализира, че Фед остава гледа положително на развитията в икономиката, но от изказването липсваха думи, които да подскажат кога може да е следващото повишение на лихвените проценти. Председателят на Федералния резерв на САЩ повтори, че смята за уместно постепенното затягане на паричната политика, но не каза „през идните месеци“ - фраза, която присъстваше в предишното й изказване. Йелън призна още, че докладът за заетостта от петък е бил разочароващ. Тогава Министерството на труда в САЩ обяви, че през май работодателите са добавили едва 38 000 нови работни места.

„Пазарът сега има нужда от растеж, както и от ревизии на финансовите отчети в положителна посока, което се случва“, казва Куинси Кросби, пазарен стратег от Prudential Financial. “Ако прогнозите за ръста на БВП остават над 2%, смятам, че това ще задоволи нуждите на пазара”, допълва тя.

„Пазарът доста бързо разбра, че тя не говори за повишение на лихвите следващата седмица“, казва Робърт Павлик, главен пазарен стратег в Boston Private Wealth.

„Мисля, че юли все още е възможност, но за юни не може да се говори“, смята Джон Карусо, главен пазарен стратег в RJO Futures.

Американският лек суров петрол WTI поскъпна с 2,28% до 49,73 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 1,83% до 50,55 долара за барел.

Цената на златото се повиши с 0,38% до 1 247,65 долара за тройунция.

В сферата на макроикономиката Ройтерс съобщи, че индексът на Фед за условията на трудовия пазар се понижава през май за седми пореден месец до -4,8 пункта, което е най-ниското ниво от май 2009 г.

Още за търговията на Wall Street и настроенията на пазара можете да разберете от коментара на Сю Кийнан от Bloomberg New York за Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още