IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на Wall Street прибраха печалбите

Индексите отвъд Океана затвориха със спадове ден преди Фед да публикува стенограмата от юлското си заседание

23:11 | 16.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Индексите на Wall Street приключиха втория търговски ден от седмицата с понижения. Това се случва ден след новите рекорди и ден преди Федералният резерв на САЩ (Фед) да публикува стенограмата от последното си заседание, проведено през юли, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се смъкна с 0,45%, или с 83,96 пункта, до 18 552,09 пункта. Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 се понижи с 0,55% до 2 178,16 пункта, потопен от всички сектори, с изключение на енергийния. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е надолу с 0,66% до 5 227,11 пункта.

„Виждаме малко по-слаби акции по света и известна волатилност в процентите и валутния пазар“, казва Джереми Клайн, главен пазарен стратег в FBN Securities. „Смятам, че е достатъчно основание за известен спад на печалбата“.

„Това е нормален спад след силно рали“, казва Адам Сархан, главен изпълнителен директор на Sarhan Capital.

Главният стратег на TD Ameritrade Джей Джей Кинахън смята, че трейдърите са избрали момент за прибиране на печалбите.

В понеделник трите основни индекса завършиха на рекордно високи нива за втори път за по-малко от седем дни. Миналата седмица те едновременно достигнаха върхове за пръв път от 1999 г. насам.

През деня излязоха смесени данни за икономиката на САЩ. Индексът на потребителските цени за юли остава без промяна в съответствие с очакванията, а строителството на нови жилища през същия месец е достигнало 5-месечен връх. Индустриалното производство за същия месец е с 0,7% нагоре, което е над очакванията за повишение от 0,3%.

В своя статия президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс посочва, че централните банки може би ще трябва да повишат целите си за инфлацията, да се фокусират повече върху растежа и да подкрепят провеждането на много по-гъвкава фискална политика в бъдеще.

В интервю за Fox Business Network президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли каза, че Фед може да увеличи лихвите още през септември.

„Наближаваме момента, в който ще бъде подходящо да увеличим още лихвените проценти“, каза той, посочвайки като фактор по-силният трудов пазар. Въпреки това пазарните очаквания за ръст на ставките следващия месец останаха обрани.

„Пазарът обича лесните пари, а каквито и да е данни, които може да подсказват повишаване на лихвените проценти, ще уплашат малко инвеститорите“, казва Сархан.

На корпоративния фронт по-късно през седмицата се очакват отчетите на Nordstrom, Macy's, Target, Cisco, American Eagle Outfitters, Wal-Mart, Gap, Deere, Madison Square Garden и други.

На валутните пазари инвеститорите държаха под око йената, чийто курс прекрачи 100 йени за долар за пръв път от юни насам. Курсът се задържа при 100,3 йени, докато доларът поевтиня с 0,9% спрямо кошница от валути.

На пазара на суровини цената на фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) с доставка през септември се повиши до 46,58 долара за барел, което е най-високото ниво от 6 юли.

От своя страна контрактите върху златото с доставка през декември прибавиха 9,40 долара към цената си до 1 356,90 долара за тройунция.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още