IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И трите основни американски индекса затвориха на рекордни нива

Пазарът върви нагоре в отсъствието на новини, които да възприеме като лоши, коментира експерт

23:34 | 15.08.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции поскъпнаха в понеделник, като и трите основни борсови индекса записаха рекордно високи стойности при затварянето на сесията за втори път за по-малко от седмица на фона на растящите цени на петрола.

"Основната картина остава смесена, затова е малко трудно да се посочи като причина за този, както изглежда, стабилен подем", коментира пред CNBC Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank.

Той отбелязва също, че преднината на кандидата на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън в предварителните проучвания спрямо съперника й от републиканиците Доналд Тръмп може също да допринася за сегашния възход. "Да не правим изявления кой кандидат е по-добър, но пазарите обикновено предпочитат в Белия дом да остане съответният действащ президент."

Трите индекса записаха и нови интрадневни върхове, като широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq composite надхвърлиха стойностите от предишните върхове от 2 188,45 пункта и 5 238,54 пункта съответно, малко след отварянето. Индексът на сините чипове Dow също отбеляза рекорд, като надмина предишния си връх от 18 638,34. И трите последни рекорда бяха записани миналата седмица, въпреки че индексите успяха да запишат съвсем малки седмични възвишения.

"Пазарът в момента плава нагоре при малко новини". "Липсват алтернативи при другите инструменти", коментира Ърни Сесили от Bryn Mawr Trust. Той допълва, че търговските обеми напоследък са ниски.

S&P нарасна с около 0,3%. S&P, в чийто състав влизат 29 компании, достигна нови върхове от последната една година.

"Пазарът се движи от една и съща тема", казва Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird, като има предвид ниските лихви по света и търсенето на доходност. "Докато не получим известен оптимизъм, пътят на най-малкото съпротивление е нагоре. Никой не харесва такъв пазар."

Dow се повиши с близо 60 пункта, като акциите на Boeing и Goldman Sachs допринесоха най-много за ръста. Nasdaq се представи най-силно, като нарасна с близо 0,6 на сто.

„Пазарът трябва да продължи нагоре при липсата на алтернатива“, коментира Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial. “Пазарът се захранва сам“.

"За да тръгне пазарът силно надолу,... ви трябват новини, които пазарът възприема като лоши", казва Ранди Фредерик, управляващ директор за търговия и девивати в Charles Schwab. "Нямаме това точно сега."

Същевременно инвеститорите наблюдаваха цената на американския лек суров петрол, която се повиши с 2,81% до 45,74 долара за барел. В понеделник руският енегиен министър Александър Новак подкрепи надеждите, че страните производителки на "черното злато" може да предприемат действия за стабилизиране на цените, като коментира пред саудитски вестник, че страната му обсъжда със Саудитска Арабия и други държави как да се постигне пазарна стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
Ше го закарат на +/- 2500 и после ше скивате за кви стойности става въпрос да нема след тва не чул и не разбрал..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
absd
преди 7 години
то за тези една-две години може да го откара до такива стойности че много надолу да не може да стигне и сегашните нива на индексите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
надолуто ше почне до една две години ама бая надолу напрао нема да им се верва, че ше има рекордни дъна ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
vstoykov
преди 7 години
Сега е момента баламурниците да купуват, скоро след това следва рязко движение надолу.Ще видим движение надолу, подобно на това около 2008 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още