IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите отвъд Океана поемат глътка въздух*

Пазарните участници са предпазливи заради началото на двудневната среща на Федералния резерв на САЩ

18:05 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите отвъд Океана поемат глътка въздух в първите часове на търговията във вторник. Това се случва, след като цената на петрола се стабилизира в сравнение с резките спадове, oтчетени по-рано през деня, и на фона на допълнителните действия, които Русия предприе, за да стабилизира финансовия си пазар след неочакваното повишение на основния лихвен процент, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,18% до 17 211,18 пункта. Широкият S&P 500 напредва с 0,13% до 1 992,28 пункта. Nasdaq Composite бележи спад от 0,36% до 4 588,49 пункта.

Акциите на световните борси поевтиняха след публикуването на данните за производствената активност в Китай. През декември тя се озова на червена територия за пръв път от 7 месеца.

Жилищният пазар в САЩ отчита най-доброто си тримесечие от 2008 г. През ноември са били построени над 1 млн. нови жилища. Броят на издадените разрешителни за строеж намаля с 5,2%, а броят на стартиралите строежи – с 1,6% през миналия месец.

Други данни сочат, че промишленият сектор в САЩ продължава да се разширява през декември. Въпреки това темпът на ръст се намира на 11-годишно дъно.

Инвеститорите са предпазливи днес заради началото на двудневната среща на Федералния резерв на САЩ. Утре централните банкери ще оповестят решението си за основния лихвен процент.

„Каквото и да направят, те ще отчетат глобалните събития и силното търсене на дългосрочни американски облигации от играчите, търсещите безопасни убежища, и централните банки по целия свят. В частност – помислете и за петрола“, заявява анализаторът в Raymond James Кевин Гидис.

Доларът губи позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижава с 0,07 процентни пункта до 2,05%.

Спадайки до нива, невиждани от пролетта на 2009 г., фючърсите върху суровия петрол с доставка през януари поевтиняват с 2,8% до 54,26 долара за барел. Контрактите върху златото с доставка през февруари добавят 0,2% към цената си до 1 210,20 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още