IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изказването на саудитския петролен министър потопи щатските пазари

След като стана ясно, че намаляване на производството на петрол няма да има, енергийният сектор потъна с над 3%

23:13 | 23.02.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските борси последваха световната тенденция във вторник и затвориха на червено, след като надеждите за намаляване на производството на петрол бяха смазани и бе отчетен спад на индекса на потребителското доверие, съобщава CNBC.

"Мисля, че днес имаше големи надежди заради петролния министър. Освен това бяхме на ключови технически нива както при петрола, така и в S&P", заяви Джон Канали, главен икономически стратег в LPL Financial.

Саудитският петролен министър Али ал-Наими заяви по време на енергийната конференция CERAWeek, че няма да има намаляване на производството на петрол, макар че се надява производителите да се срещнат през март, за да договорят замразяване на добива.

"Мисля, че пазарът наистина иска да види намаляване на петрола. Пазарите гледат с очакване към тази следваща стъпка - е, замразихте добива, а сега го намалете", добавя Канали.

Енергийният сектор отчете спад от над 3%, повеждайки останалите сектори в индекса S&P 500. Бенчмаркът не успя да се задържи и над нивото от 1950 пункта, което постигна в понеделник.

Основният индекс Dow Jones industrial average за кратко се търгуваше с над 200 пункта по-ниско, след като спадовете на Goldman Sachs, Cheveron и JPMorgan Chase натежаха върху индекса. JPMorgan проведе инвеститорския си ден във вторник, като изпълнителният директор на банката заяви, че приходите за първото тримесечие от такси в инвестиционното банкиране са намалели с 25% на годишна база.

Акциите поевтиняха сериозно, след като The Conference Board съобщи, че индексът на доверието сред потребителите в САЩ се е понижил до 92,2 пункта през февруари спрямо 97,8 пункта през януари. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът да се запази на нивата от януари.

"Мисля, че очевидно цената на петрола заличава част от ръста си, но смятам, че спадът на потребителското доверие реално убива ентусиазма на инвеститорите", казва Питър Кардило, главен пазарен стратег във First Standard Financial.

Фючърсите върху американския суров петрол за април се понижиха с 1,52 долара, или 4,55%, до 31,87 долара за барел, което е под крайната цена в понеделник от 33,39 долара и съвсем малко над финалната за доставките през март от 31,48 долара. Фючърсите върху петрола сорт Брент пък поевтиняха с 1,44 долара, или 4,18%, до 33,24 долара за барел.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на ниво от 1,74%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,74%.

На валутните пазари доларът се търгуваше по-скъпо спрямо основните световни валути, а еврото поскъпна до ниво от 1,102 за долар.

Фючърсите върху златото за април поскъпнаха с 12,50 долара и приключиха на ниво от 1222,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
lubomir.la
преди 8 години
Политиките днес са доста динамични и правят света все повече непредвидим и безпокоен за устойчиво развитие, да не говорим за малките страни. Бъдещето е в диверсифициране на всички зависимости, особено на тези, които са подпомогнати от новите технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
d333
преди 8 години
Напред или надолу? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
ivan.kostov.39
преди 8 години
:))))))) Споко. Мисля, че е време да се влиза в пазара. Купуваи петролни компании и смело напред !........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още