IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите в Конгреса отмени редица ограничения за Wall Street

Сред премахнатите ограничения са и въведените на основание закона "Дод-Франк"

14:15 | 09.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ късно снощи гласува да бъдат отменени редица финансови ограничения за Wall Steet, включително въведените по силата закона "Дод-Франк", предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Решението бе взето благодарение на републиканското мнозинство в камарата, като демократите отказаха да го подкрепят.

Законът "Дод-Франк" бе приет по инициатива на Белия дом при предишния президент Барак Обама след кризата от 2008 г. с цел да бъдат намалени рисковете във финансовата система.

Според новата администрация във Вашингтон обаче тези норми пречат на работата на пазарите, намаляват достъпността на кредитите, пречат на икономическия растеж и създаването на работни места.

Законопроектът, приет от Камарата на представителите, има за цел силно да смекчи регулациите и контрола върху дейността на големите банки.

Предстои той да бъде разгледан в Сената, където обаче е малко вероятно да бъде приет в сегашната си форма.

Демократите защитават закона "Дод-Франк", посочвайки, че той означава финансова сигурност за милиони хора и че отмяната му ще насърчи практики за рисково кредитиране, които могат да доведат до нови икономически шокове.

Те се противопоставят и на опитите за силно ограничаване на правомощията на агенцията за защита на потребителите да преследва компании, които според нея са участвали в нечестни или мошенически практики, предлагайки финансови продукти и услуги.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
new_investor
преди 6 години
Е, на това му се вика грижа за "обикновения" американец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още