IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monsanto обяви съкращаване на още 1000 работни места

Производителят на семена отчете и загуба от 253 млн. долара за първото фискално тримесечие

22:48 | 06.01.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският производител на семена и пестициди Monsanto заяви в сряда, че ще съкрати още 1000 работни места като част от по-широк план за съкращаване на разходите, за да се справи с понижаващите се продажби на биотехнологични семена за царевица и други финансови насрещни ветрове, съобщава Associated Press.

Допълнителното съкращаване ще увеличи планираното намаляване на персонала на земеделския гигант до 3600 души през следващите две години, или около 16% от световната му работна сила. През октомври компанията обяви за пръв път плана си за преструктуриране, който цели да увеличи ефективността на продажбите, проучванията и развитието и други операции.

Базираната в Сейнт Луис казва, че допълнителните съкращения ще помогнат да се гарантират общи икономии между 1,1 и 1,2 млрд. долара, което е над предишните оценки от 850-900 млн. долара.

През последните тримесечия Monsanto се опитва да се справи с понижаващите се цени на царевицата в САЩ, което намали търсенето на най-продавания ѝ продукт: генетично подобрени царевични семена.

Съкращаването на позициите идва в момент, в който Monsanto обяви и загуба за 253 млн. долара за първото фискално тримесечие, като според компанията това се дължи на натиска на чуждестранните валути и понижаващите се продажби на семена.

Въпреки 17-процентния спад на приходите коригираните резултати на компанията са над очакванията на Wall Street.

Компанията отчита загуба от 56 цента на акция. При коригирани еднократни разходи компанията отбелязва печалба от 11 цента на акция.

Това е над прогнозите за загуба от 24 цента на акция, сочи средната оценка на 9 анализатори, анкетирани от Zacks Investment Research.

Земеделските продукти на компанията отчитат по-ниски приходи от 2,22 млрд. долара за периода, което е малко под очакванията на Wall Street.

Компанията предупреди, че резултатите за фискалната 2016 г. вероятно ще бъдат в долния край на прогнозирания годишен диапазон от 5,10 до 5,60 долара заради различни насрещни ветрове, включително обезценяването на аржентинското песо. За годината Monsanto очаква отрицателните валутни тенденции да понижат печалбата и с между 60 и 70 цента на акция, което е над предишната оценка между 35 и 40 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
The Senator
преди 8 години
Мутанто ДГД ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Ако имах пари щях да им изкупя акциите и да им направя столова където всеки ден да им сервират соеви бургери и сладка царевица :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
freegan
преди 8 години
Господ да ги уб.ие:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Бърз фалит им пожелавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Най доброто , което могат да сторят на света е да се гръмнат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още