IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's ще плати 864 млн. долара заради информация, довела до финансовата криза

Агенцията е сключила споразумения с американските федерални и щатски власти заради рейтингите ѝ по рискови ипотечни ценни книжа

11:52 | 14.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody's се е договорила да плати почти 864 млн. долара по споразумения с американските федерални и щатски власти заради рейтингите, които е давала по рискови ипотечни ценни книжа в навечерието на финансовата криза от 2008 г., заяви американското министерство на правосъдието в петък.

Агенцията е постигнала споразумение с министерството, 21 щата и окръг Колумбия, слагайки край на обвиненията, че компанията е допринесла за най-лошата финансова криза от Голямата депресия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на министерството.

Moody's не успя да спази собствените си стандарти за кредитен рейтинг и обещанието си за прозрачност в навечерието на Голямата рецесия“, заяви главният заместник-прокурор Бил Баер в изявлението.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's сключи подобно споразумение през 2015 г., изплащайки 1,385 млрд. долара. Standard & Poor's е най-голямата агенция за кредитен рейтинг в света, следвана от Moody's.

Moody's заяви, че ще плати глоба от 437,5 млн. долара на министерството на правосъдието, а останалите 426,3 млн. долара ще бъдат разделени между отделните щати и столицата Вашингтон.

Като част от споразумението Moody's е договорила мерки, създадени да гарантират интегритета на кредитните рейтинги за напред, включително изключване на анализатори на компанията от търговски обсъждания.

Главният изпълнителен директор на компанията трябва да удостоверява спазването на мерките за поне пет години.

Moody's заяви, че застава зад интегритета на рейтингите си и отбеляза, че споразумението не съдържа доказателства за нарушаване на закона или признаване на отговорност.

Агенцията каза още, че вече е приложила някои от договорените мерки в споразумението.

Акциите на Moody's затвориха на ниво от 96,96 долара в петък. Книжата потънаха с над 5% на 21 октомври, ден, преди да разкрие, че правосъдното министерство е уведомила компанията, че планира да я съди заради рейтингите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
1 млрд?! Само?!и нито един арестуван и осъден?! че това си е страхотен измамнически "бизнес" :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Naiv
преди 7 години
По -интересно е за сегашните лъжи колко ще платят и на кого ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
А , тея май са корумпирани...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още