IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq премина границата от 6 хил. пункта

Dow Jones добави над 230 пункта и е на крачка от нивото от 21 хил. пункта

23:26 | 25.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Със силни ръстове на индексите приключи днешната сесия на американските пазари. Nasdaq за първи път надвиши 6 хил. пункта, а Dow Jones добави над 230 пункта.

Основната подкрепа на пазара идва по линия на финансовите отчети на компаниите, както и очакваните данъчни промени, които администрацията на американския президент Доналд Тръмп трябва да представи.

В края на сесията индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 1,12% (232 пункта) до 20 996 пункта. От компонентите на индекса най-силен ръст отбелязаха акциите на Caterpillar – 7,86%, и McDonald's – 5,57%. И двете компании публикуваха по-добри от очакваното финансови резултати за първото тримесечие днес.

По-широкият S&P 500 добави 0,61% до 2 388 пункта. Най-силен ръст отчетоха акциите на производителите на материали – 1,6%, следвани от енергийните компании – 0,94%, и финансовите компании – 0,83%.

Единствено телекомуникационният сектор и акциите на компаниите за комунални услуги отбелязаха спадове в днешната сесия – със съответно 0,3% и 0,09%.

Nasdaq се повиши с 0,7% до 6 025 пункта.

Според Джеф Карбоун от Cornerstone Financial Partners на пазара в момента действа психологически фактор, макар и да предупреждава, че инвеститорите трябва да са по-внимателни.

Питър Кардийо от First Standard Financial казва, че поне досега финансовите отчети са добри. „Това е добър знак, че корпоративна Америка отново се намира на пътя на растежа“, допълва той.

До края на седмицата финансовите си резултати за тримесечието ще представят още повече от 190 компонента на S&P 500. Сред тях се открояват имената на Boeing, Amazon, Alphabet, Microsoft и General Motors, съобщава CNBC.

Друг фактор, който действа положително на пазарите, е очакваната данъчна реформа на американския президент Доналд Тръмп.

Що се отнася до икономическите данни, според националния индекс S&P/Case-Shiller цените на жилищата в САЩ се повишават с 5,8% през февруари на годишна база – малко по-силно от очакваното от анализаторите. Това е и най-бързият темп на ръст от почти три години насам.

Лидер по ръст на цените е Сиатъл с над 12% за последните 12 месеца, следван от Далас и Денвър със съответно 8,8% и 8,5%.

На валутните пазари доларът напредна спрямо йената, но удължи спада си спрямо еврото на фона на очакваното представяне на данъчната реформа на Тръмп, пише MarketWatch.

Доларът се търгуваше за 111,08 йени тази вечер в Ню Йорк спрямо 109,76 йени късно снощи.

Доларовият индекс, който отчита динамиката на зелените пари спрямо кошница от шест валути, отчете спад от 0,3% до 98,7700 пункта. Индексът на Wall Street Journal, който отчита динамиката на щатската валута срещу по-широка кошница от валути, се повиши с 0,1% до 89,52.

Инвеститорите са в очакване и на срещите на няколко централни банки. В петък пък излизат данните за американския брутен вътрешен продукт (БВП).

Фюмърсите на петрола поскъпнаха в днешната сесия, като сложиха край на шестдневната губеща серия. Ръстовете обаче са скромни на фона на засилващите се опасения за нарастващите добиви в САЩ и съмненията, че ОПЕК може ефективно да балансира пазара след няколкото години на свръхпредлагане.

В Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през юни поскъпнаха с 33 цента (0,7%) до 49,56 долара за барел. В Лондон юнските контракти на сорта брент добавиха 50 цента (1%) до 52,10 долара за барел.

Същевременно цената на златото приключи сесията на най-ниско ниво от над две седмици. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през юни поевтиняха с 10,3 долара (0,8%) до 1 267,20 долара за тройунция – най-ниско ниво от 10 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още