IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq пропусна да изпрати тримесечието с рекорд на стойността си

Цената на петрола губи около 6% в първите три месеца на годината след съмненията на пазара, че мерките на ОПЕК за ограничаване на добива ще дадат ефект

23:19 | 31.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На косъм от нов рекорд на стойността си изпрати Nasdaq първите три месеца на годината. След изнервена търговия индексът изпусна да покори исторически връх в последните минути на сесията, но отбеляза най-доброто си тримесечие от 2013 година, изчислява CNBC.

Технологичният индекс затвори на ниво от 5 911,74 пункта, или спад от 0,04%, слагайки край на серията от пет поредни сесии с повишения. От началото на годината обаче има ръст от 9,8 на сто, а за седмицата - от 1,4 на сто.

Dow Jones приключи сесията със спад от 0,31% до 20 663,22 пункта, което е ръст от 0,3% за седмицата. От началото на годината индексът на сините чипове увеличи стойността си с 4,6 на сто.

Сред големите губещи отвъд Океана днес са Goldman Sachs и Exxon Mobil.

Широкият S&P 500 също финишира последната сесия за седмицата на червена територия - в рамките на 0,23% до 2 362,72 пункта, като финансовият сектор натежа на представянето. От началото на годината обаче индексът добавя 5,5%.

В първите месеци на 2017 година Wall Street е под влиянието на очакването на инвеститорите новият американски президент Доналд Тръмп да направи реформи в посока към намаляване на данъците за бизнеса, както и премахване на регулации.

Администрацията на Белия дом обаче може и да се откаже от някои свои планове - доказателство за това е неуспехът да бъде отменена здравната реформа на Барак Обама. 

Цената на петрола обаче затваря тримесечието със загуба. Американският лек суров петрол е поевтинял с 5,8% от началото на годината, а европейският Brent изгуби 6,7 на сто от цената си за първото тримесечие.

В първите месеци на годината петролните пазари са под натиска на съмненията, които обхващат инвеститорите, дали действията на ОПЕК ще имат ефект на фона на растящата активност на петролната индустрия в САЩ.

В днешната сесия американският сорт поскъпна с 0,5% до 50,60 долара за барел. Седмицата приключва с ръст от 5,5 на сто, изчислява Market Watch. Европейският Brent обаче завърши последната сесия за седмицата със спад от 0,3% до 52,83 долара за барел.

Цената на златото се повиши с 8,1% за тримесечието. В днешната сесия ценният метал поскъпна с 0,3% до 1 251,20 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още