IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

(Не)Толкова тайната вечеря на Тръмп и Абе

Снимки на случаен гост показват, че американският президент вероятно е нарушил стандартите за сигурност, за които критикува остро Клинтън

17:17 | 14.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Абе и Тръмп по време на вечерята. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Абе и Тръмп по време на вечерята. Снимка: Ройтерс

По време на кандидатпрезидентската кампания в САЩ имотният милиардер Доналд Тръмп обръщаше голямо внимание на темата за националната сигурност в дебатите с конкурента си Хилъри Клинтън. Сега, в ролята си на държавен глава, той изглежда не отделя толкова сериозно внимание на стандартите за сигурност. През последните дни мъж, който очевидно се е оказал наблизо при консултациите на Тръмп с японския премиер Шиндзо Абе, предизвиква сериозни въпроси по темата.

Както пишат редица американски медии, Ричард ДеАгазио е бил гост в ресторанта на Mar-a-Lago в Палм Бийч, Флорида – луксозен курорт, собственост на Тръмп. На терасата той се сблъсква с президента и Абе, които са вечеряли едва на няколко метра от масата му.

 

За ДеАгазио става интересно, когато към двамата изведнъж се втурват съветници, които информират двамата лидери за ракетния опит на Северна Корея. Съединените щати традиционно подкрепят Южна Корея и Япония в конфликта със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Премиерът Абе осъди остро малко по-късно теста, а Тръмп обеща на Япония „подкрепа на 100%". 

 

Как точно се е стигнало до този консенсус ДеАгазио наблюдава отблизо през миналата събота вечер. Във Facebook той споделя снимка на Тръмп и Абе, заобиколени от свои служители - включително вече подалия оставка съветник по националната сигурност Майкъл Флин – наведени над документ, който би трябвало да съдържа детайлите за севернокорейския ракетен опит.

Сцената е и скандална, защото се оказва, че член на екипа използва светлината на своя смартфон, за да улесни Тръмп и Абе в четенето. Очевидно никой не се е сетил, че въпроси за сигурността трябва да се обсъждат в подсигурени срещу подслушвания стаи. Това би било обичайната практика в такава ситуация. Пийт Соуза, бившият фотограф в Белия дом, пояснява в Instagram, че когато бившият президент Барак Обама е пътувал някъде, той винаги се е оттеглял в безопасно затворено пространство, когато е обсъждал въпроси, свързани с националната сигурност. „Всеки трябваше да остави своя BlackBerry отвън", пише Соуза.

 

Редица медии спекулират, че е можело мобилните телефони на служителите да бъдат дискредитирани. След това хакерите лесно биха могли да се докопат до поверителна информация, която без съмнение е предназначена само за президента. Лидерът на малцинство в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че няма „никакво извинение за това да се обсъжда международна криза пред редица членове на даден клуб“.

 

ДеАгазио обаче не е разбрал веднага, че неволно е бил свидетел на уязвимост в сигурността. „По дяволите!", пише той под снимката във Facebook. „Колко е очарователно да наблюдавам внезапната възбуда по време на вечерята след съобщението, че Северна Корея е изстреляла ракета по посока на Япония. Уау ... в центъра на действието!". Пред Washington Post в понеделник той пояснява, че оставайки сред „своите хора" на терасата на ресторант Тръмп е показал, че е „човек от народа". В допълнение той подчертава, че не е успял да чуе нищо от това, което е било обсъдено на масата на двамата държавници.

Междувременно Facebook страницата на ДеАгазио вече не е достъпна. Освен снимката с вечерята на двамата управници гостът е добавил в мрежата още редица снимки, сред които и на „Рик“ - човекът с т. нар. "Nuclear Football". Така в САЩ наричат куфарчето, с чието съдържание американският президент може да нареди използването на ядрено оръжие. Друга снимка показва ДеАгазио в селфи със съветника на Тръмп Стив Банън.

Не всеки обаче може да влезе в Mar-a-Lago. За да може да вечеря на това място, гостът трябва да бъде член на клуба. Членството обаче изисква еднократна такса от 200 000 долара, предава ABC. Към нея се добавя и годишна такса от около 14 000 долара и 2000 долара за храна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 7 години
ще го разкарат ако продължава така, куршумите са парктики от миналия век които само в расия все още се практикуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 7 години
Айде по бързо се свършва с таз пародия или куршума или да го разкарат от конгреса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
свиркa защо е *** дума ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 7 години
по принцип за това може да го инпийчнат :) ... то бива да си дървар, ама и съветниците ти да са дървари вече е опасно.... дъртия Бил щеше да падне за една ***, а тоя си прави селфачки със сектетни документи, че даже камера от телефона насочват към тях :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още