IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: САЩ ще действат силово в отговор на ракетния тест на Северна Корея

Вашингтон ще се застъпи за японската сигурност

22:49 | 13.02.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Позицията на САЩ след ракетното изпитание на Северна Корея се втвърдява. "Съединените щати ще действат много силово в отговор на действията на Северна Корея, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.

Тръмп каза на обща пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо, че "Северна Корея е голям, голям проблем, и ние ще действаме много силово", пише БТА, позовавайки се на АП. 

Ракетният тест през уикенда бе изтълкуван като предизвикателство към Тръмп, който се зарече, че ще възприеме твърда линия към Пхенян.

Японският премиер Шиндзо Абе също заяви, че позицията на САЩ към Северна Корея (КНДР) вероятно ще стане по-твърда отпреди. Абе направи изявлението пред японската телевизия Ен Ейч Кей след като се върна от Вашингтон, където се срещна с Доналд Тръмп. Американският държавен глава от своя страна увери, че САЩ ще спазят ангажимента си към японската сигурност и след ракетното изпитание, състояло се в края на посещението на Абе, увери, че е "100 процента" зад гърба на Япония.

По думите на японския премиер при Тръмп се очакват промени в стратегията, възприета от правителството на предишния президент на САЩ Барак Обама, но не съобщи подробности. Абе обаче увери, че отношенията със Северна Корея са били важна тема в разговорите му с американския президент.

Премиерът добави, че се надява вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да посети Япония възможно най-скоро. Пенс и японският финансов министър Таро Асо ще ръководят икономическия диалог между двете страни. Абе добави, че диалогът ще засяга макроикономическата политика, различни проекти и търговските правила.

От своя страна Пентагонът също осъди днес остро най-новото ракетно изпитание на Северна Корея и допълни, че ангажиментът на САЩ да защитят своята територия и съюзници като Япония и Южна Корея е непоклатим.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис каза пред репортери, цитиран от Ройтерс, че "незаконните оръжейни програми" на Северна Корея са очевидна и сериозна заплаха за националната сигурност.

"Способни сме да се защитим от севернокорейско нападение с балистична ракета и ще предприемем всички необходими мерки да предотвратим и ликвидираме такива заплахи за територията и гражданите ни, и тези на съюзниците ни", добави Дейвис.

"Със съюзниците си използваме единна система, която може да защити основната територия на САЩ, Аляска, Япония и Южна Корея", заяви той. САЩ и Япония имат в региона кораби с американската система за противоракетна отбрана "Иджис". Вашингтон иска да разположи в Южна Корея системата за противоракетна отбрана THAAD, но Сеул още не е определил мястото, където да бъде инсталирана тя, отбеляза Франс прес.

Северна Корея съобщи, че е изстреляла вчера пробно нов тип балистична ракета със среден до далечен обсег и заяви, че е постигнала напредък в програмата си за разработване на оръжия, която е в нарушение на няколко резолюции на ООН.
Ракетата е модернизирана версия и с по-голям обсег от тази, която Пхенян изстреля от подводница през август 2016 г., съобщи държавната информационна агенция КЦТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Истината е ,че заради голямото страшилище Северна Корея САЩ поддържатголеми военни контингенти в Япония и Южна Корея.Иначе тия войнициамериканците няма как да обосноват присъствието им там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
А какво трябва да направи? Да сваля ракетите на КНДР, или да даде оружия на Уккрайна(за предпочитане ракети с ЯБГ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
sdar
преди 7 години
А кой и на какво основание смята че може да забранява на една суверенна държава да разработва технологии? Значи за едни може, а за други не може? Двоен стандарт?А уж всички ценяха евроатлантическите демократични идеи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 7 години
И новата политика на САЩ е ....... старата :) от преди Обонго и Клинтаница . Тя се изразява във подкрепа на старите съюзници - Япония , Великобритания , Турция , Израел , СА . Света се връща в 90-те :) и автор е дядо ви Кисинджър . Не беше кофти време де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
Vesko94
преди 7 години
Ще действа дотолкова, колкото му позволи Китай. Подобно на Украйна, Корейският полуостров е буфер в отношенията между САЩ, Русия и Китай, от една страна, и Корея, Япония и другите регионални играчи, от друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още