IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Напредъкът в борбата срещу ИДИЛ трябва да се ускори

Съединените щати удрят ИДИЛ в Сирия и Ирак по-силно от когато и да било, обяви американският президент

22:00 | 14.12.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама приветства днес напредъка в борбата в Сирия и Ирак срещу джихадистката групировка ИДИЛ, но предупреди, че той трябва да стане още по-бърз, предаде Ройтерс.

Съединените щати удрят ИДИЛ в Сирия и Ирак по-силно от когато и да било, обяви Обама в реч в министерството на отбраната, в която говори за военната стратегия срещу джихадистката групировка.

Като доказателства за прогреса в борбата срещу ИДИЛ той посочи факта, че тя не е провела нито една успешна операция в Ирак и Сирия през последната половин година, както и че е загубила терен в Сирия и 40 процента от територията, която е контролирала в Ирак.

В същото време Обама предупреди, че борбата срещу ИДИЛ остава трудна. "Признаваме, че напредъкът трябва да дойде по-бързо", отбеляза той.

Президентът на САЩ обяви, че е изпратил министъра на отбраната Аштън Картър в Близкия изток, а държавния секретар Джон Кери - в Москва, в рамките на дипломатическите усилия в борбата срещу терористичната организация, предаде ТАСС.

Картър ще отпътува незабавно, а Кери ще бъде в руската столица утре за срещи с президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

Шефът на Пентагона ще лобира в Близкия изток за по-голям военен принос към международната коалиция срещу ИДИЛ, каза Обама, цитиран от Ройтерс.

/БТА/

Всичко за войната срещу ИДИЛ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"Президентът на САЩ обяви, че е изпратил ...... държавния секретар Джон Кери - в Москва, в рамките на дипломатическите усилия в борбата срещу терористичната организация..."****************************Москва, Москва... ? Не живееше ли там онова - изолираното, комплексирано и болно от маниакални състояния джудже? Да не би Кери при него да тичка - за кой ли път тази година?И това там не беше ли неква азиатска бензиностанция, на която може и никой да не спира и тя ще си изчезне сама? Ща така всички търчат да се съветват с бензинджията? И даже се записват и чакат за ред... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
И това го казва мюсюлманин номер 1...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Щели да ударят...ала бала , ами контрабандата през Турция нещо не се споменава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още