IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертават се слаби резултати за петте големи инвестиционни банки в САЩ

Резултатите са повлияни основно от сътресенията в Китай и ниските цени на петрола

11:19 | 11.01.16 г.
Очертават се слаби резултати за петте големи инвестиционни банки в САЩ

Няколко банки от Wall Street са на път да разкрият поредна вяла печалба, след като историческото първо повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв не е успяло да даде тласък на най-важните им търговски бизнеси, съобщава Financial Times.

Очаква се резултатите, които ще бъдат представени през следващата седмица и половина, да покажат, че петте големи американски инвестиционни банки са генерирали дори по-малко приходи от търговия през последните три месеца спрямо проблемното трето тримесечие.

Последният набор от слаби данни подчертава как структурните предизвикателства – като например правилото "Волкър", с което на банките се забранява да търгуват с финансови инструменти за собствена сметка, и преминаването към електронни платформи, натежават върху инвестиционните банки.

Общо петте големи банки – JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America и Citigroup, отбелязват приходи за 8 млрд. долара от основния си бизнес с продажба на дългове и търговия с финансови инструменти през тримесечието, сочат оценките на Credit Suisse.

Това е едва с 2% повече от изключително трудния период преди година и спад от 15% спрямо предишното тримесечие.

Краят на годината традиционно е по-спокойно време, тъй като инвеститорите търгуват по-малко преди почивката около празниците. Въпреки това Бренан Хоукън, анализатор в UBS, казва, че четвъртото тримесечие е по-слабо от нормалното.

Изнервените инвеститори не предприемат нищо заради упорито слабите цени на петрола и нарастващите опасения около Китай, казва той.

Притесненията продължават и през новата година, добавя Хоукън, изострени от политическите напрежения в Саудитска Арабия и Северна Корея. „Този тип среда е наистина, наистина лоша“, казва той.

Корпоративният бум на сделки е помогнал част от напрежението да отпадне. Таксите за сливания и придобивания обаче са в размер само на една десета от продажбите и търговията в деветте най-големи инвестиционни банки през първите девет месеца на годината.

Очаква се JPMorgan да даде тон, стартирайки сезона на отчетите тази седмица с прогнозен спад от 16% на тримесечна база на бизнеса с фиксиран доход, валутите и суровините, твърди Deutsche Bank. Общо анализаторите прогнозират спад от 5% на коригираната нетна печалба на банката спрямо миналата година до 4,86 млрд. долара.

Няколко изпълнителни директори, включително Браян Монихан от Bank of America, миналия месец представиха песимистични прогнози за приходите от търговията през четвъртото тримесечие.

Повишаването на лихвените проценти от Фед дойде само две седмици преди края на тримесечието, което ограничи положителното му влияние върху финансовите резултати.

„Навлизайки в четвъртото тримесечие много инвеститори усетиха ръстове спрямо третото, основно заради очакванията, че Фед ще повиши лихвените проценти“, казва Джерард Касиди, анализатор в RBC Capital Markets. “Тези надежди бяха смазани“.

Morgan Stanely миналия месец представи планове за съкращаване на 470 служители от отдела за фиксиран доход, валутите и суровините, което е около една четвърт от целия персонал.

Подразделенията за търговия на дребно на банките вероятно ще се облагодетелстват от повишаването на лихвените проценти от Фед. Кредиторите вече въведоха по-високите лихви за кредитополучателите, но засега се въздържат да предлагат по-добри условия за вложителите.

Goldman Sachs е изчислила, че банките може да повишат нетната печалба с около 2% през тази година, допускайки постоянни разходи по депозитите и още две увеличения на лихвените проценти от Фед.

Кен Усдин, анализатор в Jefferies, казва, че големият въпрос на 2016 г. е дали загубите от енергийния и други „силно задлъжнели“ сектори ще са изцяло компенсирани от печалби от нетните лихвени маржове.

Ако това не е така, за банките ще има дори по-големи предизвикателства“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още