IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октомври стана „кървав месец“ за водещите хедж фондове

Много американски фондове са пренебрегнали слабостите в Азия и Европа предвид възстановяването на американската икономика

13:40 | 21.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Октомври стана „кървав месец“ за водещите хедж фондове

Последните сътресения на фондовия пазар са "кървава баня" за хедж фондовете. За бранша високите загуби са най-слабият период от края на 2011 г. насам. При това доста често се случва, част от оценяваните на 2,6 трлн. долара хедж фондове да започнат да спадат. Но през октомври въздействията се усещат навсякъде, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Сред „жертвите“ са хедж фондове, които залагат на фундаменталния анализ на компании, на събития като поглъщания или на широките тенденции в икономиката. За загубите виновни преди всичко са силните колебания на акциите, облигациите, валутите и суровините. Топ компании като Jana Partners, Discovery Capital Management и Paulson & Со са отчетели сериозни загуби през месеца в диапазона 5-11 процента. 

„Навън е истинска кървава баня", заяви Брад Алфорд от инвестиционния посредник Alpha Capital Management. Една от причините за загубите според него е фактът, че фондовете купуват или продават едни и същи акции. „Това са ужасни финансови данни“, добавя той. 

Мениджър на хедж фонд е заявил на свои клиенти в понеделник, че пазарното развитие му напомня силно на филма "Челюсти".  „Една идилична инвестиционна среда в лицето на възстановяваща се икономика ... и след това започва една заплашителна музика ... дам-дам", пише Пол Уестхед, ръководител на управляващия 4 милиарда долара Rimrock Capital Management, в писмо до инвеститорите си.

Някои инвеститори твърдят, че възстановяването на пазарите в края на седмицата е помогнало на фондовете. Но повечето все още са в червената зона.

През този месец много от известните акции загубиха стойност. Книжата на американските Fannie Mae и Freddie Mac бяха наказани от вложителите след приключването на сесията на 30 септември. Тогава стана ясно, че американски съд е постановил, че правителството във Вашингтон може да прибере почти цялата печалба на двете държавни компании. А това е истински удар за инвеститорите. И провалът на оценяваната на 54 млрд. долара сделка между фармацевтичната компания Shire и AbbVie също се погрижи за разпродажби на компании, които сега са в процес на международни сливания.

Също и новите опасения за състоянието на икономиките на Китай и Европа са важни фактори за пазарите. „Зад много сделки седи предположението, че растежът е налице на глобално равнище", казва Джейн Бъчан, ръководител на хедж фонда Pacific Alternative Asset Management. Много фондове от Съединените щати, предвид възстановяването на американската икономика, са пренебрегнали слабостите в Азия и Европа.

Според оценки на анализаторите хедж фондът Discovery претърпява загуба от 10% за месеца.  Бизнесът на компанията е колеблив. В началото на годината тя отчита значителни загуби, преди да успее да спечели заради по-добрите резултати на акциите от секторите интернет, социални медии и биотехнологии.

Advantage Fund на Полсън е загубил за месеца почти 11 на сто. С това загубите на оценявания на 21 млрд. долара фонд възлизат за годината на почти 22%, показват изчисления на Société Générale. При това изчисленията са преди акциите на Shire да се сринат в сряда с 30 на сто.

В петък в телеконферентна връзка Полсън заяви, че причинените от Shire загуби може да бъдат компенсирани за няколко месеца. Освен това той писа на клиентите си, че фондът е направил правилните залози и продължава да счита, че ще има консолидация в браншовете нефт, телекоми, здравеопазване и кабелна телевизия.

Управляващият 11 млрд. долара Jana Partners е загубил във водещия си фонд от началото на октомври около 5 на сто от активите си. Това се дължи отчасти на инвестициите в сектора на енергетиката. Jana е т.нар. инвеститор-активист, който настоява за промени в дружествата, в които участва. Една от инвестициите му – компанията Civeo, загуби на 29 септември половината от пазарната си стойност, след като обяви, че няма да се превърне в инвестиционен тръст за недвижими имоти. Точно за такива промени призоваваха Jana Partners и Grennlight Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още