IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите на технологичните гиганти изстреляха Dow Jones със 150 пункта*

За скока в индексите на Wall Street допринесе и решението на Китай да намали основните си лихвени проценти

17:38 | 23.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговията на Wall Street започва с резки повишения през последния ден от седмицата, след като Китайската централна банка намали основните си лихвени проценти в опит да подкрепи забавената икономика, пише CNBC. Регулаторът намалява ставките за шести пореден път от ноември миналата година, като промените влизат в сила от събота.

„Намаляването на лихвените проценти е много положително в краткосрочен план“, казва Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital. Той обаче посочва, че от друга страна намесата на централната банка може да подсказва, че икономиката е в по-лошо състояние, отколкото изглежда.

Принос за подема имат и тримесечните отчети на технологичните гиганти Alphabet, Amazon и Microsoft, които надминаха очакванията на анализаторите. Акциите и на трите компании поскъпват с над 8% при отваряне на сесията, като Мicrosoft скача с 11%. Акциите на Facebook започнаха търговията на най-високото си ниво, достигано някога, след като най-голямата социална мрежа в света обяви, че ще има разширена функция за търсене.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скача със 153,50 пункта (0,88%) до 17 642 пункта, воден от Microsoft. Сред компаниите, чиито акции се търгуват на червена територия, Nike се представя най-незадоволително.

Широкият S&P 500 записва ръст от 18 пункта, (0,9%) до 2 071 пункта, като IT секторът поведе осемте сектора, които бележат повишения. На червено се търгуват енергийните компании.

Технологичният индекс Nasdaq скача с 84 пункта (1,72%) до 5 005 пункта.

Възходът на международните финансови пазари започна още в четвъртък, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) сигнализира, че ще преразгледа програмата си за изкупуване на активи през декември и по всяка вероятност ще въведе още стимули.

Инвеститорите продължават да следят цената на американския лек суров петрол, който се търгува с 82 цента понижение за 44,56 долара за барел.

Доларът поскъпна с над 0,5% спрямо кошницата валути, както и спрямо еврото, което се търгува за около 1,1020 долара.

Доходността по държавните облигации се увеличи, като тази по 10-годишните книжа е 2,07%, а по двугодишните – 0,61 на сто.

*Данните са към 17:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още