IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна с 5% и излезе на плюс за годината

Wall Street финишира на зелена територия, воден от енергийния сектор

23:10 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции поскъпнаха, водени от енергийния сектор, след като цената на петрола се извиси с близо 6 на сто в сряда. Финансовите отчети и икономическите данни също попаднаха във фокуса на инвеститорите, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от 0,41% до 18 110,07 пункта. Широкият индекс S&P 500 се покачи с 0,51% до 2 106,62 пункта, воден от енергийния сектор. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,68% до 5 011,02 пункта.

Данните от днес показват, че през март индустриалното производство в САЩ се понижава с 0,6%, което е повече спрямо очакванията. През февруари активността бе леко повишена.

Молбите за ипотеки намаляват с 2,3% в сравнение с предходната седмица, след като лихвените проценти се покачиха минимално, сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери.

Индексът за активността на жилищния пазар на Американската асоциация на строителите на жилища (NAHB) скача рязко до 56 пункта през април.

Пазарните участници приеха нормално информацията, съдържаща се в актуалното издание на Бежовата книга на Федералния резерв на САЩ. Оценката на щатската централна банка за състоянието на американската икономика е по-скоро умерена заради скъпия долар, лошото време и ниските цени на петрола.

„Пазарът реагира на Бежовата книга положително“, коментира главният пазарен икономист на Rockwell Global Capital Питър Кардийо и подчерта, че като цяло данните обрисуват смесена картина.

Спадащата безработица и подобряващата се икономика сигнализират, че Фед трябва да започне да повишава лихвените проценти. На това мнение е президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард. Според него има риск от издуването на балони при различни активи, ако централната банка задържи лихвите твърде ниски за дълго време. Той смята, че безработицата ще слезе до 4%, вследствие на растящата икономика.

На корпоративния фронт акциите на компаниите в енергийния сектор поскъпнаха с близо 2%, успоредно с поскъпването на фючърсите върху петрола с близо 6 на сто само час преди края на сесията.

Суровината достига най-високото си ниво за 2015 г., прекрачвайки цената от 56 долара за барел. В крайна сметка цената на фючърсите върху суровия петрол с доставка през май финишира с ръст от 4,97% до 55,94 долара за барел.

„Енергийният сектор попадна в светлината на прожекторите днес“, заявява портфолио мениджърът в Kingsview Asset Management Пол Нолти.

Книжата на петролния гигант Transocean поскъпнаха с над 10% до 18,90 долара и така компанията поведе печелившите в състава на S&P 500.

Акциите на Bank of America поевтиняха с 1,14% до 15,64 долара. Банката излезе на печалба от 3,36 млрд. долара през първото тримесечие на 2015 г. след загубата от 276 млн. долара година по-рано.

Резултатите на Intel оправдаха очакванията, а капитализацията на дружеството нарасна с 4,3 на сто. Технологичната компания поведе печелившите в състава на Dow Jones.

Капитализацията на Google се повиши с 0,23% след новините, че Европейската комисия ще разследва компанията за злоупотреби с господстващо положение в Европа.

След края на сесията своите финансови отчети за първото тримесечие ще обявят Netflix, SanDisk, Universal Forest Products и редица други.

В четвъртък това ще направят BlackRock, Citigroup, Goldman Sachs, Blackstone, American Express, UnitedHealth, Philip Morris и други.

Контрактите върху златото добавят 8,70 долара към стойността си до 1 201,30 долара за тройунция.

Доларът поевтинява спрямо валутите на водещите търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните щатски облигации, която се използва при определяне на лихвите по ипотеките и други потребителски кредити, се понижава до 1,89%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още