IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ остават без промяна през ноември

Поръчките в сектора на отбрана са най-голямото перо за ноември

20:00 | 23.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Поръчките на дълготрайни стоки остават без промяна през ноември, а ключовият показател на бизнес инвестициите отбелязва спад, което е поредният знак за слабото търсене в производствения сектор на САЩ, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

Новите поръчки на стоки с дълготрайна употреба – хладилници, булдозери, изтребители и други продукти, предназначени да работят поне три години, остават почти без промяна през ноември спрямо предишния месец въз основа на сезонно коригирани данни, заяви търговското министерство в сряда.

Икономисти, анкетирани от WSJ, очакваха спад от 0,6% за миналия месец. През октомври общите поръчки са нараснали с 2,9%, без промяна спрямо по-рано изнесените данни.

Военните разходи са най-голямото перо за ноември. Поръчките на капиталови стоки за отбрана са скочили с 44% през миналия месец, включително с ръст от 46,9% на поръчките за самолети за отбрана и резервни части. Без тези за отбрана, поръчките на дълготрайните стоки са се понижили с 1,5% през ноември след ръст от 3,0% през октомври.

Поръчките на трайни стоки без често волатилната категория на транспорта са се понижили с 0,1% през ноември спрямо миналия месец, след като отбелязват повишение от 0,5% през октомври.

Внимателно следеният показател за това колко харчат бизнесите за ново оборудване – поръчки на капиталовите стоки извън отбраната и самолетите, са намалели с 0,4% през ноември на месечна база, след като оценката за октомври бе коригирана на ръст от 0,6%. Новите поръчки в тази категория са се понижили с 3,6% през първите 11 месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година.

Поръчките за всички стоки с дълготрайна употреба през първите 11 месеца на 2015 г. са спаднали с 3,7% на годишна база.

Производственият сектор, който формира около 12% от икономическото производство на страната, се срина през последната година, тъй като ниските цени на петрола и газа притиснаха местните енергийни производители, а слабостите извън страната и силният долар намалиха търсенето на американски износни стоки.

Миналата седмица Федералният резерв (Фед) заяви, че широкият показател на промишленото производство отбелязва спад от 0,6% през ноември и е с 1,2% надолу спрямо миналата година. Показателят на производствената активност на Institute for Supply Management отбеляза понижение миналия месец до най-ниското ниво от края на рецесията през 2007-2009 г.

И все пак представителите на Фед този месец се почувстваха достатъчно сигурни в икономическите перспективи, за да стартират повишаването на краткосрочните лихвени проценти, които бяха на ниво около нулата в продължение на 7 години.

„Има натиск върху някои сектори на икономиката, особено в производството и енергийния сектор, което отразява световните развития и развитията на пазарите на суровини и енергийните пазари“, заяви председателят Джанет Йелън на пресконференцията от 16 декември. „Но като цяло смятам, че здравето на американската икономика е доста добро“.

Брутният вътрешен продукт, най-широкият показател за стоките и услугите в икономиката на САЩ, през третото тримесечие се е увеличил с 2% според сезонно коригирания годишен темп, заяви търговското министерство във вторник, подкрепен от темп на растеж от 9,9% на фиксираните нежилищни инвестиции в оборудването.

Общият ръст изглежда сравнително стабилен с приближаването на края на 2015 г. Компанията за прогнози Macroeconomic Advisers заяви във вторник, че очаква БВП да се разшири с темп от 1,9% през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още