IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишления сектор в еврозоната се ускорява през ноември

Производството и новите поръчки на най-високо ниво от близо година и половина

17:00 | 01.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод на ThyssenKrupp Steel Europe AG в Дуисбург.<em> Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Завод на ThyssenKrupp Steel Europe AG в Дуисбург. Снимка: Ройтерс 

Растежът на промишления сектор на еврозоната се е ускорил през ноември, като равнището на производството и новите поръчки е най-високо от близо година и половина, съобщи компанията за финансова информация Markit, цитирана от Ройтерс.

PMI индексът на мениджърите по доставките за промишления сектор на еврозоната е достигнал 52,8 пункта спрямо 52,3 пункта през октомври. Стойност над 50 пункта означава, че има експанзия.  

Според проучването на Markit производствените равнища и нови поръчки са нараснали във всички страни от еврозоната без Гърция, за която се очаква, че отново ще бъде в рецесия. Въпреки това дори в Гърция положението се подобрява, тъй като показателят за активността в промишления сектор е 48,1 пункта - далеч от ниските стойности по-рано тази година и малко под прага от 50 пункта, разделящ растежа от спада. 

Въпреки положителните икономически сигнали се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме нови действия в четвъртък, като например увеличаване на програмата за парично стимулиране на икономиката от 1,1 трилиона евро или ново намаляване на лихвите, навлизайки на отрицателна територия и карайки търговските банки да плащат повече за парите, които депозират в централната банка.

„Сцената е подготвена за това ЕЦБ да обяви още стимули на заседанието си през декември, за да гарантира, че набраната инерция ще продължи да се ускорява“, посочи главният икономист на Markit Крис Уилямсъм, цитиран в прессъобщение на компанията. 

По-рано стана ясно, че и в Япония индустрията расте. Тук индексът на  мениджърите по доставките за промишления сектор расте през ноември с 0,2 пункта до 52,6 пункта, като достига най-висока стойност от почти две години. С това се увеличава вероятността, че третата по големина в света икономика след САЩ и Китай ще успее да излезе от рецесията през четвъртото тримесечие. През лятото БВП на страната се сви на годишна база с 0,8 на сто. Причината бяха понижаващите се инвестиции на компаниите и свиващият се износ.  

Също днес обаче разочарование дойде от Китай, където производствената активност се забавя през ноември, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 49,8 пункта миналия месец до 49,6 пункта. Резултатът е под прогнозите за 49,9 пункта. Активността в огромния производствен сектор се свива за четвърти пореден месец през ноември и достига тригодишно дъно. Активността в сферата на услугите се ускорява миналия месец до 53,6 пункта от 53,1 пункта през октомври, което до известна степен компенсира свиването в индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още