IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Фед за Бостън иска по-постепенно затягане на паричната политика

Ерик Розенгрен очаква безработицата в САЩ да се понижи до 4,7%, а инфлацията да задмине целевото ниво от 2%

12:34 | 17.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Бостън Ерик Розенгрен очаква до средата на следващата година нивото на безработица в САЩ да се понижи до 4,7%, а инфлацията да задмине целевото равнище на Фед от 2%. Това означава, че може да се наложи централните банкери да повишат лихвените проценти по-бързо очакваното, за да не прегрее икономиката, коментира Ройтерс.

Когато Розенгрен изненада пазарите, противопоставяйки се на останалите си колеги на срещата на Фед през септември с искане за незабавно повишаване на лихвените проценти, той вече защитаваше подобна прогноза. Неговите опасения са, че най-добрият начин да се защити бъдещият растеж на заетостта сега е охлаждане на икономиката, дори ако това носи риск.

„В момента имаме лукса да променим нещата, да изчакаме малко и да видим какво ще бъде влиянието“, каза Розенгрен при закриването на годишната икономическа конференция на Фед в Бостън в интервю за Ройтерс.

„Ако чакате твърде много, колкото по-вероятно е да се наложи да свършите работата по-бързо, толкова по-малко вероятно е корекцията да бъде точна“, казва Розенгрен.

В резултат на това безработицата може да се понижи до ултраниско ниво, а това да принуди Фед да рискува рецесия с по-бързи повишения на лихвените проценти. Розенгрен твърди, че Фед може вместо това да поведе икономиката към "меко приземяване", с което ще се постигне пълна заетост, която „в крайна сметка ще се запази“.

Заради позицията си Розенгрен често трябва да отблъсква нападки през последните години, идващи от различни посоки. През 2013 г. той се противопостави на решението да намали месечните покупки на облигации, защото „търпението е подходящо“ за икономика, която тепърва трябва да докаже силата си.

Сега той няма търпение да стартира процеса, макар да твърди, че целта му е същата – да увеличи до максимум заетостта през бизнес цикъла.

Останалите централни банкери предпочитат по-постепенно повишаване на лихвените проценти на фона на подновени дебати около въпроса колко пространство има пазарът на труда в САЩ, за да се подобри. На пресконференцията си миналия месец председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че според нея все още има „пространство за разширяване“.

По време на конференцията в Бостън бе представено проучване, според което ниският растеж и други тенденции, които са налице от кризата, може да продължат. Йелън заяви, че е възможно управляването на „икономика под високо налягане“ да коригира щетите от кризата през 2007-9 г., която доведе до потиснато производство, освобождаване на служителите и рискове, оставили трайни белези.

Розенгрен не оспори това. Той обаче заяви, че подходът му е в съответствие с усилията за „сондиране“ колко стегнати могат да станат пазарите на труда, без ръцете на Фед да се окажат вързани.

„Тревожа се все повече за възможностите, които губим, ако чакаме твърде дълго“, завърши Розенгрен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Някои разчитат Федералният резерв (Фед) да спаси САЩ от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности (сгрешената американска парична система) не е в компетентността Фед. В действителност сега Фед е със съдба на жертва и с подсигуряван провал.За спасение на САЩ е необходима подобрена американска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още