IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът на Фед показа тревога заради забавящата се инфлация в САЩ

Някои централни банкери са призовали за спиране на повишаването на лихвените проценти, докато не стане ясно, че тенденцията е преходна

21:57 | 16.08.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централните банкери от Федералния резерв на САЩ явно са все по-разтревожени от слабата инфлация напоследък, а някои от тях са призовали за спиране на повишаването на лихвените проценти, докато не стане ясно, че тенденцията е преходна. Това сочи протоколът от последната политическа среща на централната банка, публикуван в сряда, цитиран от Ройтерс.

Протоколът от срещата през юли, на която централните банкери гласуваха единодушно да запазят лихвените проценти без промяна, показва още, че Фед все повече се приближава до момента, в който ще започне да намалява портфейла си от държавни облигации и обезпечен с ипотеки дълг за 4,2 трлн. долара.

От протокола се вижда, че централните банкери са имали дълъг дебат около последното забавяне на инфлацията. Инфлацията остава под целта на банката от малко под 2% вече над 5 години.

„Много участници виждат известна вероятност инфлацията да остане под 2% по-дълго от очакваното в момента, а някои посочват, че рисковете пред инфлационните перспективи могат да станат негативни“, се казва в протокола.

Някои участници в комисията са се обявили против ново повишаване на лихвените проценти, докато данните не потвърдят, че инфлацията не се връща към целта на Фед. Други централни банкери са предупредили обаче, че подобно отлагане може да доведе до евентуално свръхускоряване на инфлацията, „което вероятно би било скъпо за преобръщане“.

Членовете с право на глас в комисията са се договорили да следят внимателно инфлацията заради опасенията им около забавянето напоследък.

Фед повиши основния си лихвен процент два пъти тази година спрямо веднъж през всяка една от предишните две години на фона на ниската безработица и продължителния умерен икономически растеж. В момента банката прогнозира още едно увеличение до края на годината.

Забавянето на инфлацията през последните няколко месеца обаче предизвика известни предположения, че може да се наложи Фед да забави темпа на парично затягане, въпреки че високопоставени представители на централната банка до голяма степен определят по-ниската инфлация като преходна.

В протокола се хвърля и повече светлина върху финансовата стабилност. Централните банкери са се съгласили, че е важно да се търсят сигнали за намаляваща пазарна волатилност или фокусиране на инвеститорите върху определени активи.

Освен това представителите на Фед показват, че се доближават все повече до старта на намаляването на портфейла от облигации на централната банка. Някои банкери са били готови да обявят началото още през юли, но все пак е било решено да се изчака, тъй като „повечето са предпочели да отложат това решение за следваща среща“.

Централните банкери подготвят пазарите, че на следващата си политическа среща на 19-20 септември ще започнат да намаляват притежаваните от тях облигации, закупени по време на финансовата криза от 2007-9 година и рецесията.

Председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли заяви в понеделник, че очакванията за подобно обявление през следващия месец не са неразумни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Отново изключително *** коментар от човек, който си няма понятие от икономика...Забравил си на напишеш нещо за Русия и че Путин е виновен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Всеки видинчанин, живеещ на квартира в София разбира се има право на собствено мнение. Защо непрекъснато пишеш само с по едно изречение и то просто? Този път даже и точка не ти е останало време да сложиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 6 години
отново два изключително некадърни коментара под тази новина нямащи нищо общо със статията, нито с реалноста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Как може някой да очаква "мерките" на Фед да предизвикат икономически растеж?! Това е все едно да очаквате пеперуда да преобърне локомотив. Всички тия високи лихви, ниски лихви и количествени улеснения са само прах в очите на хората и положително нямат реален ефект. Като как господата и бабите от Федералния ще предизвикат инфлация, като с инфлацията се бори цялата американска индустрия и голяма част от китайстката. Нали съвсем наскоро тук бяхте писали, че цената на промишлените роботи за 5 години е намаляла с 83%! Това нещо как ще го пребори леля ви Джанет?! За да се "постигне" въпросната целева инфлация от 2% то би трябвало цените не да са намалели, а да са се УВЕЛИЧИЛИ с едно 15% за същия период. Техническият прогрес, новите технологии и по-високата производителност очевидно са истинската и сериозна пречка пред целите на Фед за 2% инфлация, която по някакъв - неясно какъв - начин щяла да предизвика растеж. Ами напишете една статия по въпроса КАК инфлацията предизвиква растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
ФЕД се постави сам в ъгъла, от който не може да излезне вече. Всички тея приказки са ала-бала - инфлацията няма нищо общо с лихвите така, както те представят нещата на широката публика. Истината е,че американците вече не могат да харчат както преди 15-20 години. Причината е много проста - средната класа я няма.Разделянето на шепа много богати и маса бедни е практически приключило. Същинската потребителска класа на Америка не съществува - това бяха бели,нормални, интелигентни и създаващи принадена стойност хора.Сега такива хора са натикани в изолаторното, защото не е престижно да си бял,нормален и интелигентен - тр да си ЛГБТ, цветнокож и/или привърженик на Обама.Креативността липсва,защото няма къде да се изявява. Така че дали ще увеличат лихвите или не е абсолютно без значение. Вместо да мислят как да подпомогнат реланите работни места, ФЕД мисли само как да пълни джобовете на малобройната каста банкери и пазарни далавераджии и откровени крадци. А да - и на производителите на пушки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още