IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Тръмп са обсъдили как да нормализират отношенията Русия-САЩ

Двамата са договорили обединяване на усилията си в борбата с тероризма

09:53 | 15.11.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин е разговарял с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, за да го поздрави за победата и да обсъди възможности за подобряване на отношенията в бъдеще, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от Кремъл.

По време на разговора Путин и Тръмп не само определиха текущите американско-руски отношения като изключително незадоволителни, но и призоваха за съвместна работа по нормализиране на връзките към конструктивно сътрудничество по широк спектър от въпроси“, посочват от Кремъл в изявление. „Прагматично, взаимно полезно сътрудничество“ между двете страни би било от интерес за световната сигурност.

Тръмп и Путин са договорили обединяването на усилията си в борбата с международния тероризъм и са обсъдили постигането на мир в Сирия, се посочва в изявлението на Кремъл. Двамата лидери са се съгласили, че засилването на икономическата търговия между двете държави е важно за двустранните отношения.

При администрацията на Барак Обама американско-руските отношения достигнаха до най-лошото си ниво от Студената война насам на фона на икономическите санкции срещу Русия след анексирането на Крим и противоречията над постигането на мир в Сирия. Путин се е съгласил да поддържа телефонна връзка с Тръмп и да бъде организирана лична среща в бъдеще, казва Кремъл.

Лидерите са обсъдили „редица въпроси“ и връзката между двете страни, се казва в изявление от екипа на Тръмп.

Тръмп е казал на Путин, че „очаква с нетърпение силна и трайна връзка с Русия и хората на Русия“, се посочва в изявлението.

Путин е похвалил Тръмп, че е бил „цветна“ личност по време на предизборната кампания и е приветствал призива му за подобряване на отношенията с Москва. Тръмп е казал, че е готов да работи с Путин в борбата срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак.

В предишни свои изказвания Тръмп е заявявал, че би обмислил признаването на анексирането на Крим от Русия от 2014 г., както и вдигането на санкциите, които САЩ и Европейският съюз наложиха заради анексирането и заради нелегалната военна намеса на Русия в Източна Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Макар и крехко , все равновесие...щото има и трети , дето чака да спечели ако се скарат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още