IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: САЩ ще облекчат наложените на Куба ограничения до дни

При посещението си в Хавана в средата на март Барак Обама ще бъде придружен от над десетина конгресмени

09:36 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гледка от Хавана. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гледка от Хавана. Снимка: Ройтерс

Администрацията на САЩ може да облекчи редица ограничения за пътуване до Куба, както и за търговските отношения със страната. Това решение може да бъде обявено на 17 март, няколко дни преди пътуването на американския президент Барак Обама до островната страна, предаде Ройтерс, като се позовава на свои източници в Конгреса. Подробностите за това решение обаче все още не са известни.

По-рано беше съобщено, че на посещението си в Куба президентът ще бъде придружен от до 20 членове на Конгреса. Сред делегатите ще има представители както на демократите, така и на републиканците, за да се демонстрира надпартийната подкрепа за усилията на Обама да нормализира отношенията с комунистическата страна. 

Републиканският сенатор Джеф Флейк от Аризона, който е един от водещите поддръжници на облекчаване на ограниченията на ембаргото в своята партия, заяви, че счита за „добър шанс" възможността да се присъедини към пътуването. Говорител на Флейк потвърди по-късно, че той ще пътува до Хавана.

Източници от Конгреса и такива извън правителството, които са били информирани по темата, са заявили пред агенцията, че точният момент на вземане на решението е все още несигурен, но администрацията може да предприеме промени в туристическите, търговските и банковите ограничения преди или по време на посещението в периода 21 - 22 март.

„Ще бъде представен пакет от нормативни актове, като ще бъдат включени по-нататъшно облекчаване на пътуванията и на търговията“, казва човек, запознат с дискусиите.

Съветниците на Обама обмислят промени в нормативната уредба, за да улеснят американците при посещения в Куба, стига те да отговарят на изискванията за 12 оторизирани категории за пътуване, заявиха източниците. Досега на повечето американци е разрешено да посещават Куба само в рамките на групови екскурзии или за да видят дадено семейство на острова.

Белият дом също така обмисля евентуални ревизии и разяснения в законите за това как доларът може да се използва в търговията с Куба, казват запознати с дискусиите източници.

На 18 февруари Белият дом заяви, че Обама ще посети Хавана между 21 и 22 март, осъществявайки нова крачка към приключването на продължилата десетилетия враждебност по време на Студената война. Това ще бъде първото посещение в Куба от действащ президент на САЩ от 1928 г. насам.

Новината за визитата на Обама предизвика остри критики сред някои членове на контролирания от републиканците Конгрес, където има силна опозиция на нормализирането на отношенията с Хавана, предимно от страна на републикански законодатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още