IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е поканила екипа на Тръмп на преговори за мир в Сирия

Страната е заобиколила Държавния департамент при поканата, но сегашното правителство заяви, че няма нищо против участие в такава среща

14:26 | 14.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е поканила екипа на бъдещия американски президент Доналд Тръмп на преговори за мир в Сирия на 23 януари в Казахстан, заобикаляйки досегашното правителство на президента Барак Обама, пише в. Washington Post, цитиран от Франс прес.

Държавният департамент съобщи, че САЩ не са поканени официално на преговорите в Астана, организирани от Москва, Анкара и Техеран, но че препоръчва на правителството на Тръмп да участва в тези преговори.

"Не сме получили официална покана за тази среща", каза говорителят Марк Тонър. Той добави, че сегашното правителство няма нищо против участие в такава среща. "За нас графикът не е идеален, но ако получим покана, със сигурност ще препоръчаме тя да бъде почетена", добави той.

Според Washington Post руският посланик в САЩ Сергей Кисляк поканил САЩ на тези преговори в телефонен разговор на 28 декември с бъдещия съветник на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин.

Вестникът цитира представител на екипа на Тръмп по предаването на властта, че в този телефонен разговор не са взети никакви решения.

Бъдещият говорител на Белия дом Шон Спайсър заяви вчера пред журналисти, че такъв разговор се е състоял, но Флин и Кисляк са обсъждали подготовка на телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Кремъл, който се надява на по-добри отношения с Тръмп отколкото с Обама, отказа вчера коментар по въпроса има ли покана към САЩ за участие преговорите в Астана.

Турция заяви в четвъртък, че Вашингтон със сигурност трябва да бъде поканен на преговорите, напомня АФП.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още