IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дамаск върви към овладяване на водната криза

Днес влезе в сила примирие между правителствените сили и групировките, които контролират водоизточниците на сирийската столица

14:29 | 07.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Примирие между сирийските правителствени сили и въоръжените групировки влезе днес сутринта в сила в долината Уади Барада западно от сирийската столица Дамаск, предава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на телевизия "Ал Манар".

Прекратяването на огъня ще позволи да бъде възстановено водоснабдяването на сирийската столица, съобщава БТА.
В четвъртък сирийското министерство на външните работи изпрати до Съвета за сигурност на ООН послание, в което казва, че Дамаск е на 80 процента лишен от източници на питейна вода и че 7 млн. души страдат заради водната криза.

В посланието се припомня, че в резултат на саботаж на 24 декември миналата година екстремистите от групировката Джебхат Фатах аш Шам (бившата Джебхат ан Нусра, сирийският клон на Ал Каида) Дамаск е лишен от вода. Терористите са взривили магистрален водопровод, а също така са замърсили с дизелово гориво и източниците на питейна вода, намиращи се в Уади Барада.

Сега бунтовниците са се съгласили да допуснат ремонтни бригади до източника Айн ел Фиджи, откъдето столицата се снабдява с най-голямо количество питейна вода.

Вторият етап на прекратяването на огъня предвижда враждуващите страни да започнат преговори за условията, при които въоръжените групировки ще се предадат.

В Уади Барада се намират 14 населени места, повечето от които са под контрола на групировките. Правителствените сили отвоюваха тези дни възвишенията Дахр Нахиля, което им позволява да обстрелват позиции на бунтовниците.

По-рано губернаторът на сирийската провинция Рийф Дамаск, в която се намира Уади Барада, Али Ибрахим каза, че бойците от редица въоръжени групировки са готови да сключат споразумение за локално прекратяване на огъня и да предадат на сирийската армия минометите и оръдията си. По думите на губернатора обаче екстремистите от Джебхат ан Нусра са попречили на намеренията им.

Бунтовниците от Джебхат ан Нусра не са част от споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, влязло на цялата територия на страната на 30 декември миналата година, припомня агенцията.

Според телевизия Ал Манар се очаква преговорите за разоръжаване на бунтовниците и за извеждането им от населените пунктове на долината Уади Барада да протекат по същия сценарий като този на споразумението в Алепо. Членовете на Джебхат ан Нусра и техните семейства ще бъдат изведени от Уади Барада на север към провинция Идлиб, която е под контрола на екстремисти от тази групировка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още