IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът прие временен бюджет на САЩ часове преди правителството да спре работа

Бюджетът е със срок до 11 декември и вероятно ще бъде приет и от Камара на представителите

22:22 | 30.09.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сенатът прие проект за временен бюджет на САЩ часове преди изтичането на крайния срок, след който започва принудителното спиране на дейността на правителството, съобщава Bloomberg. Законопроектът е изпратен до Камарата на представителите, където говорителят Джон Bейнър обеща той да бъде приет въпреки възраженията на колегите му републиканци, които искат да го използват, за да спрат финансирането на организацията за семейно планиране Planned Parenthood.

Планът, който продължава да финансира организацията, бе приет със 78 гласа „за“ срещу 20 „против“ в Сената в сряда. Камарата на представителите е установил процедура, която позволява гласуването на проекта по-късно през деня преди срокът на държавното финансиране да изтече в полунощ. Администрацията на президента Барак Обама изказа подкрепа за плана.

„Ще го изпратим на камарата на представителите и съм оптимист, че ще бъде приет“, заяви лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл. Той добави, че той, Бойнър и Обама планират скоро да започнат обсъждания по „горната“ граница на държавните разходи за следващите две фискални години.

МакКонъл и Бойнър многократно са заявявали, че макар да не искат да спират федералното финансиране за Planned Parenthood няма да застанат срещу желанието на консервативните републиканци да спрат дейността на правителството заради този неразрешен въпрос. Спорът между Бойнър и членовете на неговата републиканска партия доведе отчасти до решението му през миналата седмица да се оттегли от Конгреса в края на октомври.

Бойнър заяви, че очаква демократите да приемат проектозакона за временния бюджет, който ще предостави финансиране на правителството до 11 декември.

Нова заплаха за спиране на дейността на правителството може да се появи през декември, ако консервативните републиканци отново се опитат да спрат финансирането на Planned Parenthood от проектобюджета за държавния бюджет.

Те заявиха, че са вбесени от тайни видео клипове, които показват как представители на групата се опитват да продадат ембрионална тъкан. Организацията обаче отрече обвиненията.

Демократите от Сената блокираха по-рано проектозакон, който щеше да спре финансирането на групата за репродуктивно здраве при жените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
интересно е, че в такива статии мноооого рядко се появява някой като Стоянчо, kandida и другите такива окаяни електрони в дигиталната шир. Поддръжниците и икономистите няма ли да се появят да обяснят да просветлят рабите Божии, с какъв договор е Аладина с лампата при тея ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Като в героическия епос!"Йоще миг - ще падне заветният хълм.Изведнъж Радецки пристигна със гръм."...Или като в холиуудска боза... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Горната граница ще се стигне кат се свърши хартията ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още