IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха леки понижения

S&P 500 и Dow опитаха да се задържат на зелено след вчерашния възход

23:28 | 29.10.15 г.
Щатските индекси записаха леки понижения

Американските индекси записаха понижения в четвъртък, но като цяло удържаха възхода от предходната сесия, докато инвеститорите продължиха да анализират вероятността за повишение на лихвите в САЩ от страна на Фед през декември и публикуваните корпоративни отчети.

Индексът S&P 500 падна с около 1 пункт, след като се опита да се задържи на положителна територия преди затварянето на сесията. Dow Jones industrial average също не успя да остане на зелено, като акциите на Apple оказаха най-голяма подкрепа на индекса, а тези на Goldman Sachs натежаха най-силно.

„Мисля, че пазарът просто се консолидира, но се фокусира върху факта, че вчера Фед намекна, че според тях икономиката се развива добре”, коментира пред CNBC Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital.

„Транспортният сектор започна да се стабилизира. Изчезна страхът от действията на Фед през декември”, посочва той.

Nasdaq също записа спад, като се понижи с около 0,4% заради поевтиняване на акциите на компании от биотехнологичния сектор и производството на полупроводници.

Здравният сегмент се повиши с около 0,4 на сто. Секторът за кратко нарасна с повече от 1%, повеждайки печелившите сектори от състава на S&P 500, като беше подкрепен от поскъпването на книжата на Allergan с над 5,5%. Компанията потвърди, че води разговори с Pfizer относно потенциално придобиване от нейна страна. Акциите и на двете компании бяха спрени от търговия за кратко. Книжата на Pfizer загубиха близо 2% от стойността си.

До момента трите основни американски индекса бележат повишение от близо 9% или повече за октомври и са на път да запишат най-успешния месец от октомври 2011 г.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 2,17%, а по 2-годишните достигна 0,71%.

Доларът се търгуваше с понижение от половин процент спрямо основните световни валути, като еврото струва 1,09 долара, а йената достигна 121,08 йени за долар.

Фючърсите на златото поевтиняха до 1147,30 долара за тройунция.

Ръстът на икономиката на САЩ се забавя през третото тримесечие до 1,5% спрямо същия период миналата година, сочат правителствените данни. Стойността до голяма степен съвпада с очакванията на анализаторите, които прогнозираха ръст около 1,6%.

Планираните продажби на жилища в страната се понижават с 2,3% през септември, стана ясно също днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още