IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният ръст на щатските борси днес не успя да заличи седмичните загуби

Търговията беше под влиянието на добрите данни във финансовите отчети и на неочаквания ръст на потребителското доверие в САЩ

23:16 | 17.10.14 г.
Силният ръст на щатските борси днес не успя да заличи седмичните загуби

Търговията на борсите в САЩ и в Европа се оживи в последната сесия на седмицата под влияние на добрите новини в корпоративните отчети, както и на сигналите, че централните банки ще продължават със своите стимулиращи програми.

Въпреки големите повишения днес обаче щатските индекси не успяха да преодолеят загубите в последните дни. 

Началото на седмицата беше белязано от панически разпродажби след като инвеститорите проявиха своите страхове относно бавен икономически ръст, волатилността на щатския долар, както и заради разпространението на болестта ебола.

Днес обаче добрите финансови отчети на компании като General Electric, Honeywell и Morgan Stanley обърнаха негативната тенденция, отбеляза Market Watch. Добрите новини за развитието на строителния сектор и ръст на индекса на потребителското доверие в САЩ също подкрепиха търговията днес. 

Акциите на инвестиционната банка Morgan Stanley поскъпнаха с малко над 2% до цена от 33 долара за брой. За периода юли – септември печалбата на банката е 1,71 млрд. долара, което е ръст от 83 на сто на годишна база.

За General Electric увеличението на печалбата е от 11% до общо 3,5 млрд. долара. Това обаче също е над пазарните очаквания и акциите на енергийния гигант поскъпнаха с 2,5% до цена от 25 долара за брой.

Така след добрите новини S&P 500 записа увеличение на стойността си от 1,29 на сто до 1 886,73 пункта. За седмицата обаче индексът приключва на червена територия със загуба от около 1% от стойността си. 

Около процент губи и Dow Jones за цялата седмица. В последната сесия обаче индексът успя да спре спада, записан в седем последователни сесии. Стойността му се повиши с повече от 263 пункта и завърши на ниво от 16 380,34 пункта. Това представлява увеличение от 1,63 на сто спрямо нивото на затваряне в сесията в четвъртък. 

По-ограничено е седмичното понижение за технологичния Nasdaq. Стойността на индекса намалява с 0,4 на сто за седмицата до ниво от 4 258,44 пункта. През днешната сесия обаче Nasdaq успя да запише увеличение от 0,97%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още