IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След скандала Тръмп се готви за втори телевизионен дебат с Клинтън

Подкрепата за милиардера е оскъдна след злепоставящото видео

18:04 | 09.10.16 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дискредитиран, но все така предизвикателен, Доналд Тръмп се готви за ключови президентски дебати с Хилари Клинтън, лишен от подкрепата на все по-голяма група републикански лидери.

Тръмп заяви, че "никога няма се откаже" от кампанията си за Белия дом въпреки призивите да се оттегли след разкритията за вулгарните му сексуални предложения, които отправял към жени, предаде Асошиейтед прес.

Задачата на Тръмп в днешния сблъсък ще е много тежка и навярно неизпълнима. И преди публикуването на записа с негови коментари за жените бизнесменът изоставаше от Клинтън след първия дебат и се бореше да разсее скептицизма сред жените относно характера и подготвеността му да бъде главнокомандващ въоръжените сили.

Председателят на Републиканската партия в щата Охайо Мат Борджес каза, че за Тръмп "дебатите сега са всичко", предаде БТА.

Извън скромната група съветници на Тръмп, подкрепата за милиардера е оскъдна след публикуването в петък на видеозапис от 2005 г., в който той описва в подробности опитите си да получи секс от омъжена жена. Записът възмути дори собствения му кандидат-вицепрезидент - губернатора на щата Индиана Майк Пенс, който заяви, че не би могъл нито да извини, нито да оправдае думите му. 

"Молим се за семейството му", каза Пенс в изявление, след като отмени планирана проява в Уисконсин с председателя на Камарата на представителите е Пол Райън и председателя на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс, които осъдиха коментарите на Тръмп, но се въздържаха да оттеглят изцяло подкрепата си.

Няколко други републиканци предприеха необичайната стъпка да престанат да подкрепят партийния кандидат само месец преди изборния ден, при положение, че предсрочното гласуване в някои ключови щати вече започна. Сред тях са сенаторът от Охайо Роб Портман, сенаторът от Ню Хемпшър Кели Ейот (и двамата се борят за преизбиране) и сенаторът от Аризона Джон Маккейн, който стоеше зад магната, дори когато той повдигна въпроса дали бивши военнопленници трябва да бъдат смятани за герои от войната, след като са допуснали да бъдат пленени.

Маккейн, който също ще се бори за преизбиране през ноември, заяви, че поведението на Тръмп е направило невъзможна подкрепата за кандидатурата му, дори с уговорки, оттук нататък.

Мнозина стигнаха по-далеч и призоваха Тръмп да напусне надпреварата.

"Смятах, че да подкрепям издигнатия кандидат е най-доброто нещо за страната и за партията ни. Сега е пределно ясно, че най-добре за страната и партията ни ще е Тръмп да се откаже и да отстъпи място на отговорен и уважаван републиканец“, отбеляза в изявление членът на Камарата на представителите от Алабама Марта Роби.

За утре сутринта ръководството на Републиканската партия е насрочило конферентен разговор с членове на Камарата на представителите, които не са налице за Конгреса за преоценка на избора. Имейлът, с който разполага АП, не уточнява темата на разговора, но редица законодатели смятат, че ще се обсъжда Тръмп. Подобни разговори са рядкост и обикновено се свикват за дискутиране на много важни теми.

Тръмп, който прекара вчерашния ден в небостъргача си в Ню Йорк, писа в Туитър, че няма да отстъпи републиканската номинация при никакви обстоятелства: "Медиите и върхушката отчаяно искат да съм вън от надпреварата – НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ НЕЯ, НИКОГА НЯМА ДА РАЗОЧАРОВАМ ПОДДРЪЖНИЦИТЕ СИ!", заяви той.

Действително, много от избирателите на Тръмп останаха предани на този политически аутсайдер. Избирателката от Уисконсин Джийн Станли облече блуза, на която пишеше: "Жените от Уисконсин обичат Тръмп", и нарече Пол Райън "предател", понеже разкритикува изказванията кандидат-президента.

"Той е истински човек", каза Станли за бизнесмена, заобиколена от други поддръжници Тръмп на митинг в Уисконсин, в който се очакваше той да участва, преди да се появи злепоставящото видео.

Макар публично да подкрепя Тръмп, републиканският Национален комитет обмисля какво да предприеме по-нататък.

Една от възможностите е да пренасочи усилия от Тръмп към уязвими кандидати за Сената и Камарата на представителите. Подобна стъпка би оставила Тръмп на практика без политическа инфраструктура за разпознаване на поддръжниците му и гарантиране на гласа им в колебаещите се щати.

"Работим по намирането на подходящо ново послание", каза главният стратег на Националния комитет Шон Спайсър.

Експерти по изборно право допускат, че логистично ще е невъзможно Тръмп да бъде сменен в бюлетините напълно, след като в някои щати и територии на войниците и други избиратели вече са раздадени бюлетини.

Шефът на екипа по набиране на средства на Райън, Спенсър Зуик, обаче каза, че му се обаждат дарители, готови да помогнат да се съберат пари, за да се финансира издигането на нов кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

27
rate up comment 8 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 7 години
Абе Клинтън се възползва от служебно положение и го подаде на Моника в устата и след това излъга че не е вярно, ама Тръмп бил казал нещо си дето било много лошоА сега ми обяснете кое от двете е по лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 10
michaelis12
преди 7 години
лапай и се потапяй и изкарай майка си на околовръстното ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 7
copper
преди 7 години
остави тоя постен скимтеж и дай некоя по-бутикова теория за оранжевия папагал :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 13
michaelis12
преди 7 години
марш *** да ебба *** недокклатена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Няма нужда от никви дебати повече.Отиди коня у ряката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 11
copper
преди 7 години
Водорасло, бе ти вярваш ли, че някой се мъчи с твоите бръщолевения ... и кой ид.иот, по ддявволлитте, може па да ти плаща за де.билните разсъждения. Дано някоя от семейните ти торби изкарва нещо на околовръстното, където пращаш и всичките си врагове, че иначе ще ти изсъхне джигера, пхахахахаНай-полезна за България ще бъде Хилъри. Като въведе драконовски санкции ще навре обратно бежовия джуджак в блатата заедно с кадастронените му ракетни комплекси и впиянчените му генерали. А когато Кремъл се гърчи, България е добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
опс това беше за тебе за лобито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
Еми зависи кое лоби ще надделе повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
18
rate up comment 5 rate down comment 4
red6
преди 7 години
Най-интересното: в изборния ден средностатистическия американец ще има следния избор - *** или психоп***тка. Да живее демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още