IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата между Тръмп и Си Дзинпин - без гафове и с обещания за сътрудничество

Обратно на предишните си изказвания по време на разговорите Тръмп е смекчил резкия си тон срещу Китай от предизборната си кампания

13:09 | 08.04.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е наложил натиск върху китайския си колега Си Дзинпин за полагането на повече усилия за ограничаването на ядрената програма на Северна Корея и за намаляването на американския търговски дефицит с Пекин в разговорите в петък, макар че все пак е смекчил резкия си тон срещу Китай от предизборната си кампания, съобщава Ройтерс.

Тръмп, както и неговите съветници, направи публично изказване по напредъка върху редица въпроси на първата среща на високо равнище между САЩ и Китай. Не бяха предоставени обаче конкретни специфики по договорките, освен по споразумението с Китай за съвместна работа по преодоляване на разногласията и намиране на обща основа за сътрудничество.

Си Дзинпин подчерта позитивното настроение на срещите, на които са направени опит да се преодолеят различията, предизвикали напрежение между двете най-големи икономики в света.

След двудневната среща в курорта Мар-а-Лаго във Флорида американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че Си Дзинпин се е съгласил да се засили сътрудничеството по отношение на ограничаването на ракетната и ядрена програми на Северна Корея. Той обаче не представи нов подход, с който да се преодолее предизвикателното поведение на Пхенян.

В предизборната си кампания Тръмп обеща да спре определяната от него като кражба на работни места от Китай. Много избиратели на работническата класа бяха сред факторите за победата му на изборите, а това оказва натиск върху действията на Тръмп.

Миналата седмица републиканският президент заяви в Twitter, че САЩ вече не могат да толерират огромните търговски дефицити и загубата на работни места и че срещата му със Си Дзинпин „ще бъде много трудна“.

В петък непредсказуемият Тръмп обаче не само, че възприема различен тон, но и избягва публични пропуски в протокола.

„Постигнахме невероятен напредък в отношенията си с Китай“, каза Тръмп пред репортери след срещата. „Ще отбележим допълнителен прогрес. Мисля, че връзката, развита между президента Си Дзинпин и мен, е забележителна“.

„Вярвам, че много от потенциално лошите проблеми ще отминат“, добави той, без да предоставя детайли.

Си Дзинпин също се изказа положително.

„Ангажирани сме [да постигнем] по-дълбоко разбирателство и изградихме доверие“, каза той. „Вярвам, че ще продължим да се развиваме по стабилен начин, за да оформи приятелски отношения. В името на мира и стабилността в света ще изпълним и нашата историческа отговорност“.

„Съгласен съм на 100 процента“, отговори Тръмп.

Според информационната агенция Синхуа Си Дзинпин е окуражил САЩ да участват в плана „One Belt, One Road“ (т.нар. Нов път на коприната) – инициатива на външната политика на китайския президент, която цели развитие на инфраструктурата в Азия, Африка и Европа. В някои политически кръгове тя се разглежда като частичен отговор на оста в азиатската стратегия на предшественика на Тръмп Барак Обама.

Си Дзинпин каза още, че Китай и САЩ „трябва да се възползват механизма за диалог, който ще бъде установен между съвместните щабове на въоръжените сили на двете страни“.

След обсъжданията Тилърсън обяви, че дискусиите са били „много откровени и прями“.

„Президентът Тръмп и президентът Си Дзинпин се договориха да работят съвместно, за да разширят сферите на сътрудничество, докато в същото време преодоляват различията, основавайки се на взаимно уважение“, каза той.

Държавният секретар каза още, че Тръмп е приел поканата на Си Дзинпин да посети Китай.

Американският министър на търговията Уилбър Рос каза, че китайците са изразили интерес към намаляване на търговския излишък на Китай като начин за контролиране на инфлацията си. „Това е първият път, в който ги чувам да казват това в контекста на двустранните отношения“, заяви той.

Рос обаче отказа да коментира дали САЩ са готови да определят Китай за валутен манипулатор. Макар че Тръмп обеща да направи това в първия си ден като президент, засега не е предприел подобен ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Най-големият производител си остава заложник на този, които поръчва и купува най-много.По-важното е дали не са се договорили щом има такива големи анти-американски настроения в ЕС дали да не го подчинят и превземат пустия му ЕС чрез Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Че си клакьорче на Инвестора и въобще на властимащите е повече от ясно , не предполагах обаче че си от троловия етаж...уж бизнесмен , работодател , пък си остри клечката тука...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
Sakamano
преди 6 години
Вижте как пyтинцитe изведнъж започнаха да мразят Тръмп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
В момента БВП на Китай е с 3 трильона долара по-голям от този на САЩ.Каубоите гледат като треснати с мокър *** и ми е чудно кога ще сиизвадят патлаците,въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
LuckyYou
преди 6 години
Вижте как сервилните медии изведнъж започнаха да обичат Тръмп... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Голямото надлъгване между тия двамата започна.Да видим кой на когоще го сложи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
многодобре
преди 6 години
....значи,Тръмп прекъсва празничния обят със Си Дзинпин и обявява,че е заповядал въздушна атака по база на Сирия и това не е гаф?.....Си си трагна кротко,но за Тръмп ще остане само еуфорията......едвали китайския държавен глава ще му прости тази "шега" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още