IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обвини Amazon, че нанася големи щети на търговците

Акциите на технологичната компания поевтиняха след коментара на американския президент в Twitter

16:20 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американската технологична компания Amazon.com Inc. поевтиняха с 1,2% по време на предварителната борсова сесия на Wall Street в сряда, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че компанията причинява „големи щети на плащащите данъци търговци“.

“В цялата страна са засегнати малки и големи градове и щати – много работни места се губят“, заяви Тръмп.

Тръмп е критикувал и преди Amazon и вестник Washington Post, който е собственост на създателя на Amazon Джеф Безос, за начина, по който отразява новините, припомня Bloomberg.

През юни президентът на САЩ публикува съобщение в Twitter, с което атакува “AmazonWashingtonPost, което понякога е наричано пазителя на Amazon, който не плаща интернет данъци".

През декември 2015 г. Тръмп описа Washington Post като данъчно убежище, което Безос използва, за да държи ниски данъците на Amazon. Според него без тези уговорки акциите на Amazon “биха се разпаднали като хартиена торба.”

Безос всъщност притежава Washington Post чрез холдингова компания, която е отделна от Amazon. От технологичната компания не са предоставили коментар.

Amazon води битки с редица политици от САЩ и Европа за отношението си към данъчното облагане. В миналото в САЩ компанията се бореше за това да събира данъци върху продажбите само в щати, в които няма физическо присъствие. Днес компанията има много дистрибуционни центрове и събира данъци върху продажбите във всеки щат, в който има център.

Американският гигант води битка и с Европейския съюз относно данъчното законодателство, а през март спечели данъчен спор за 1,5 млрд. долара с американската приходна администрация Internal Revenue Service (IRS).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още